Бившият министър Николай Василев с нова книга

Николай Василев

Бившият министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев Николай Василев издава нова книга, която е втората му - "Меню за реформатори", с подзаглавие "Визия за модерната икономическа политика".

В книгата си той споделя виждания за икономическата политика и за нужните действия, които биха помогнали на България и на останалите страни по света да бъдат по-успешни.

Вижданията му се базират на богатия му практически опит като икономист в държавното управление и в частния сектор като управляващ партньор в инвестиционната компания "Експат капитал".

"В "Меню за реформатори" съм се опитал да обобщя и подредя вижданията си по основните модернизационни реформи, които считам за адекватни повече от две десетилетия след началото на прехода и които се надявам да бъдат полезни поне през следващите две десетилетия", пише авторът в предговора към книгата.

Част от мерките, които Василев предлага, включват, например, увеличаване на валутните резерви до 25 млрд. евро в срок от 10 години, водене на политика на ниски бюджетни дефицити в кризисни периоди и на излишъци във времена на растеж. Авторът препоръчва още натрупване на голям сребърен фонд, от който средствата да се управляват по-активно, включително с участието на международни финансови институции.

"Меню за реформатори" е втората книга на Василев след издадената през 2009 г. "Енергия".

Споделяне

Още от Общество