Бившият министър, съдията и приятелят им остават в ареста

Арестуваните преди седмица бивш военен министър Николай Цонев, съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов остават постоянно в ареста, нареди в четвъртък Софийският апелативен съд (САС). След тричасово закрито заседание магистратите обосноваха решението си с опасността тримата да повлияят на свидетелите, ако са на свобода.

Тримата са обвинени заради опит да подкупят следователя Петьо Петров. Последният трябвало да манипулира доказателствата по разследване на неизгодна сделка, подписана от Министерството на отбраната по времето на министър Цонев, за изграждането на оптична комуникационна система на стойност 120 милиона лева, една трета от които били платени веднага. Според новото ръководство на МО договорът е неизгоден.

Разследването е било водено срещу неизвестен извършител, но Цонев знаел, че рано или късно ще бъде обвинен за подписването на контракта и предприел изпреварващи действия, твърдят от МВР и прокуратурата. За услугата Цонев бил готов да плати 60 000 евро. В последствие обаче тази цифра била намалена.

При даването на подкупа Цонев използвал посредничеството на Сантиров и Попов. Последните двама са в роднинско отношения, а съдията бил приятел със следователя Петьо Петков. Цонев и Попов пък се познавали по партийна (НДСВ) линия, заявиха от прокуратурата след арестите миналия четвъртък, които предизвикаха скандал заради зрелищния и унизителен начин, по който бяха извършени и показани от пресцентъра на МВР.

Според адвоката на Цонев – Васил Василев апелативният съд е оставил клиентът му и другите двама обвинени с мотив за високия обществен интерес по делото, който надделял над презумпцията за невинност.

Василев каза още, че в приложените специални разузнавателни средства по делото има засечени разговори между Тенчо Попов и Петър Сантиров, в които се споменава името на Николай Цонев, но в нито един от тези записи няма засечен разговор между тях и бившия министър на отбраната.

По думите на защитника от 16 март до 1 април (дните на разработката) Цонев, Сантиров и Попов са следени и подслушвани, но никъде от материалите по делото не става ясно дали има предадени пари от някого за следователя. Според адвокат Василев до сега прокуратурата не е обяснила нищо за произхода на парите, открити при ареста на Тенчо Попов.

В краткия път от съдебната зала до конвойната на Съдебната палата Тенчо Попов отново заяви, че не познава Николай Цонев, а следователят Петров сам предложил да реши делото в полза на бившия военен министър.

Докато съдът разглеждаше мярката за неотклонение, Висшият съдебен съвет отстрани временно от длъжност съдия Петър Сантиров. Предложението за отстраняването на Сантиров бе на главния прокурор Борис Велчев и бе прието почти единодушно само с един въздържал се.

Заради шумния арест кадровиците на съдебната власт се захванаха не само със Сантиров, но и със зам.-градския прокурор Роман Василев, който обяви Цонев за "абсолютен престъпник" още преди да му е повдигнато обвинение. Срещу Василев започна дисциплинарно производство, а в медиите и обществото се разгоря дискусия относно начина на тройното задържане и репликите на прокурор Роман Василев.

Адвокат Васил Василев заяви, че ВСС трябва да излезе с указания как прокурорите да действат в подобни случаи и дали тяхната роля е да следят за спазването на правата на задържаните или да дава указания на полицаите за извършване на съответните действия. Според него трябва да се изясни дали подобни видеоматериали като този от ареста на Цонев са предварително режисирани и кой дава указанията как да се заснемат и монтират. "Очевидно е че има монтаж, като за песен на полицейски ансамбъл", заключи адвокатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?