Бившият министър Владимир Атанасов с обвинение за неизгодни сделки

Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу бившия министър на образованието в правителството на Симеон Сакскобургготски Владимир Атанасов.

Той  е обвинен, че на 9 декември 2002 е превишил властта и правата си, като извършил "действия, които влизат в компетентността на министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на Варна".
 
Атанасов сключил договор с "Краун хотелс" ООД (София), с който заменил недвижими имоти (частна държавна собственост - хотели "Ехо" и "Мургаш" (в Златните пясъци ) срещу поето задължение от "Краун хотелс" ООД да им бъде учредено право на строеж върху парцел публична държавна собственост, ползван и управляван от Икономическия университет - Варна и задължението въз основа на това право да построят сграда на този терен с разгърната площ от 1100 кв. м.

От това са настъпили значителни вредни имуществени последици за 454 166 лв. и неимуществени, които се изразявали в "съществено затруднение на правилното функциониране на държавните органи при упражняване на правото на собственост на държавата и засягане на действащия правен ред" - престъпление по чл. 282, ал.3 вр. ал. 2 вр. ал.1 пр.3 НК.

По делото са разпитани 11 свидетели. Към момента на Атанасов е наложена мярка за неотклонение "подписка".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?