Бившият началник на "Нисан" Карлос Гон обяви, че е невинен

Карлос Гон

Бившият ръководител на френско-японския автомобилен алианс Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон се яви на първото съдебно заседание след ареста си през ноември и заяви, че е невинен, предадоха световните агенции.

"Бях погрешно обвинен и несправедливо задържан въз основа на неоснователни и недоказани обвинения", каза той пред Токийския окръжен съд.

"Противно на обвиненията, повдигнати от прокуратурата, никога не съм получавал никаква компенсация от "Нисан", която да не е била декларирана, добави Гон.

Гон, на когото се отдават заслугите за спасяването на компанията от банкрут преди двайсет години, се появи в съдебната зала отслабнал, закопчан с белезници и с въже около кръста, облечен в черен костюм без вратовръзка.

Множество журналисти се събраха пред съдебната зала, а 1222 души се наредиха на опашка с надеждата имената им да бъдат изтеглени за някое от 14-те места, които се раздават на случаен принцип на желаещи да присъстват в залата граждани - доказателство за огромния обществен интерес към делото.

Съдебното заседание бе поискано от неговите адвокати, за да бъде дадено обяснение защо арестът на Гон, задържан на 19 ноември, продължава толкова дълго. Съдията оправда дългия арест с опасността Гон да избяга.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?