Бившият норвежки премиер Столтенберг вероятно ще оглави НАТО

Йенс Столтенберг

Бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг вероятно ще е новият генерален секретар на НАТО, пише норвежкият вестник "Афтенпостен".

55-годишният Столтенберг бе начело на левоцентристко правителство до миналия октомври.

Очаква се той да бъде официално номиниран за ръководител на северноатлантическия съюз на заседание на външните министри на страните в НАТО в Брюксел на 1 и 2 април, пише "Афтенпостен".

"Процесът (по номинацията) все още не е официално приключил и непредвидени събития на теория могат да блокират норвежкия кандидат. Но хора, запознати с този процес, не виждат какво би могло да попречи на Йенс Столтенберг да стане 13-ият генерален секретар на НАТО", отбелязва вестникът.

Ако бъде избран, норвежецът ще смени на поста друг скандинавски представител - бившият датски министър-председател Андерс Фог Расмусен.

Столтенберг отказваше да отговаря на въпроси, които му задаваха често през последните дни за възможността да оглави НАТО и неизменно отвръщаше, че никога не потвърждава, нито отрича подобни слухове.

Според норвежки медии той има подкрепата на президента Барак Обама и на германската канцлерка Ангела Меркел. Вестник "Афтенпостен" писа, че британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Франсоа Оланд също подкрепят кандидатурата му. Така Столтенберг има одобрението на четирите най-могъщи страни в НАТО.

Йенс Столтенберг е икономист по образование и продължава да ръководи главната опозиционна Работническа партия. Освен това е един от двамата специални пратеници на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун по проблемите на климатичните промени. Той спечели общественото мнение в Норвегия с призива да се противодейства с повече демокрация и повече толерантност на екстремизма, проявен от масовия убиец Андерс Брайвик, който уби 77 души на 22 юли 2011 г., посочва АФП.

Столтенберг бе премиер 10 години, в които изгради тесни връзки със съседна Русия. Според норвежки медии това е фактор в негова полза в разгара на кризата между НАТО и Русия заради Украйна.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?