Бившият областен на Русе на съд за сделки с Мишо Бирата

Бившият областен управител на Русе Мария Димова е обвинена в престъпление по служба, заради неравностойна замяна на имоти с фирмата на покойния Михаил Михайлов, добил национална известност като Мишо Бирата след подслушвани телефонни разговори на премиера Бойко Борисов.

В резултат на замяната срещу пет апартамента частната му фирма е получила резиденцията на Тодор Живков в лесопарка "Липник" край Русе. В обвинителния акт, който е над сто страници, се описва как Мария Димова е направила така, че два имота, които не могат да бъдат сравнявани, са оценени на приблизително една и съща цена.

Говорителят на русенската прокуратура Валентина Личева обясни, че Мария Димова извършила престъпление по служба като е сключила неизгодната сделка, довела до щета за държавата в размер на 750 000 лева. Държавното обвинения смята, че тя е накарала оценител да издаде невярно заключение по тази сделка. Този експерт също е предаден на съд.

Ако Мария Димова бъде призната за виновна в престъпление по служба, Наказателният кодекс предвижда затвор от три до десет години.

Споделяне

Още от България