Бившият областен на Варна Добрин Митев арестуван от новозеландската полиция

Бившият областен на Варна Добрин Митев арестуван от новозеландската полиция

Новозеландски служители на Интерпол са задържали в сряда в Австралия бившия областен управител на Варна Добрин Митев,. Това съобщи в Девня главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Информацията за задържането е била предадена на ДНСП, РДВР–Варна, Окръжната прокуратура и Окръжния съд във Варна от новозеландската секция на Интерпол, обясни генералът.

Причината за задържането на Митев е нарушение на емиграционния режим на Нова Зеландия.

Добрин Митев има влязла в сила 5-годишна присъда за злоупотреби в качеството му на областен управител, наложена от Варненския окръжен съд.

Ген. Борисов припомни, че пребиваващият от няколко години в Нова Зеландия Митев е бил обявен за международно издирване. България и Нова Зеландия обаче нямат международна спогодба за експулсиране на издирвани лица.

Според варненски прокурори по новозеландското законодателство делото срещу Митев за нарушение на емиграционния режим вероятно ще приключи до броени дни. То трябва да бъде последвано от експулсиране в България, където Митев ще бъде арестуван и вкаран в затвора за излежаване на 5-годишната си присъда.

Митев бе лидер на СДС – Варна от 1992 до 1997 г. Той бе областен управител на Варна от 1997 до 2000 г. През 2003 г. се кандидатира за кмет на Варна като независим, но не успя да се пребори с фаворита за поста - подкрепяния от БСП Кирил Йорданов.

Предизборната кампания на Митев бе белязана от шумни скандали. Медии разкриха, че той е взел диплома за висше образование от Великотърновския университет едва броени дни преди изборите. 

След изборите Добрин Митев заяви, че е гонен по политически причини, не може да си намери работа и да изхранва децата си и замина за Нова Зеландия.

На 1 март 2004 г. състав на Варненския окръжен съд го призна за виновен в длъжностни престъпления и му наложи наказание лишаване от свобода за 5 години. Митев вече не бе в страната и не можа да обжалва присъдата.

Съдът се произнесе, че Митев е виновен по три от повдигнатите срещу него обвинения. Като областен управител той е отдал неправомерно под наем жилище от държавния фонд във Варна. Второто признато от съда обвинение бе, че е разрешил неправомерна продажба на общински парцел в междублоково пространство от 110 кв. м. , а третото признато обвинение бе, че е издал неправомерното разрешение за надстрояване на магазин пак във Варна. 

Споделяне

Още по темата

Още от България