Бившият охранител не очаква прокуратурата да се размърда за НСО

Уволненият подполковник от Националната служба за охрана (НСО) Николай Марков смята, че Софийската военно-окръжната прокуратура (СВОП) няма да се самосезира по твърденията му, че държавните охранители събират нерегламентирано информация за родни и чужди държавници и политици. Марков изрази мнението си в понеделник, когато официално му предявиха обвиненията за неизпълнение на 50 лицеви опори и за обида на началник.

Попитан кога ще потърси международна санкция за ставащото в НСО, каквато заявка направи, Марков заяви, че очаква вътрешната парламентарна комисия  да излезе със становище, след като се запознае с инструкцията за събиране на информация. “Предал съм неоспорими доказателства”, допълни той.

Пред ресорните депутати настоящият директор на НСО ген. Димитър Димитров миналата седмица потвърди, че има инструкция за събирането на информация, но с гласовете на управляващите вътрешната комисия реши, че предоставените от Марков данни не са достатъчни и поиска да се запознае с инструкцията.

Самият Марков заяви, че не знае за тази инструкция. “Дали съм виновен, трябва да реши съдът. Управляващите имат достатъчно инструменти за всичко Чувам много неща за себе си, които са като в книга, в която не участвам”, обясни ситуацията бившият гард.

Той смята, че срещу него вече се води компроматна война. "Започва се с безобидни неща и се свършва със съдебни процедури. Тази методика работи от 70 години. Нормално е да работи и срещу мен”, заключи Марков

Прокуратурата го обвинява по два члена от Наказателния кодекс – 372 ал. 2 и 378 ал. 2. Първият най-общо гласи, че  който не изпълни заповед на началника си пред строя, или по демонстративен начин, се наказа с лишаване от свобода от една до пет години. По втория член наказанието е за обида на началник от подчинен и предвижда до три години затвор и обществено порицание.

Споделяне

Още по темата

Още от България