Бившият пакистански премиер Бхуто е под домашен арест

Бившият пакистански премиер Бхуто е под домашен арест

Пакистанската полиция постави в петък под домашен арест опозиционния лидер и бивш премиер на страната Беназир Бхуто, като огради с бодлива тел нейния дом в Исламабад. Задържани са били и около 5 000 привърженици на Бхуто, за да се блокира масов протест срещу извънредното положение, предаде АП. 

Бхуто се опита да напусне резиденцията с кола, но бе спряна от полицията след сблъсък с нейни привърженици, които се опитаха да преместят барикадите. Бившата министър-председателка възнамеряваше да държи реч на митинга Равалпинди, в околностите на столицата, въпреки забраната, наложена с извънредното положение.

Камал Шах от министерството на вътрешните работи заяви ,че окръжен съдия е връчил на Бхуто официална заповед за задържане, така че тя няма право да излиза, но нейната говорителка Шери Рехман заяви за АП, че никакви документи не са връчвани на Бхуто. 

В Равалпинди около 200 привърженици на Бхуто бяха разпръснати със сълзотворен газ, десетки бяха арестувани. Освен този и още един по-малък сблъсък между полицията и протестиращите, улиците на града са безлюдни.

Миналия месец Бхуто оцеля при опит за покушение от атентатор-самоубиец, при който загинаха над 145 души.

"Правителството е парализирано", извика Бхуто по мегафон към привържениците, зад огражденията от бодлива тел. Тесният път зад резиденцията ѝ беше блокиран от два автобуса и един бронетранспортьор на полицията.

"Ако Мушараф възстанови конституцията, свали униформата си, напусне поста на началник на генералния щаб на армията и свика избори до 15 януари, тогава всичко ще е наред", заяви тя и добави, че в противен случай ще се опълчи срещу президента.

Полицията е връчила на Бхуто заповедта за задържане, когато тя се е опитала да излезе от резиденцията си и да отиде на митинга. Наложен ѝ е домашен арест за срок от 3 дни. Според по-ранни съобщения срокът е бил 30 дни.

“Ние призоваваме за възстановяване на нашата конституция и уважение към нашата правна система”, каза още Бхуто. Тя призова ген. Мушараф да спази обещанието си и да се пенсионира като началник на генералния щаб до 15 ноември.

Непримиримото поведение на Бхуто засилва вероятността за масови просети, предаде ББС.

Пакистанската народна партия на Бхуто съобщи, че стотици нейни привърженици са били задържани през последните два дни.

Независимо от наложената забрана, те се опитаха да стигнат до мястото на митинга в петък, като хвърляха камъни срещу полицията.

Заместник-министърът на информацията Тарик Азим заяви пред ББС, че Бхуто била задържана “заради собствената ѝ сигурност”.

Междувременно в град Пешавар полицията съобщи за самоубийствен атентат, насочен срещу резиденцията на министъра по политическите въпроси Амир Мукуам. Убити са двама от служителите по сигурността, освен атентатора, но министърът е оцелял.

Преди ден ген. Мушараф обеща да насрочи парламентарни избори за 15 февруари – месец след обявения по-рано срок. Той също така възобнови обещанието си да напусне поста началник на генералния щаб, но ако и когато Върховният съд даде валидност на последния му избор за президент за още един мандат.

Според опозиционния лидер Беназир Бхуто, обаче, тези обещания за прекалено общи.

Мушараф съобщи решението си за провеждане на избори след натиск от страна на американския президент Джордж Буш.

Мушафар въведе извънредното положение в края на миналата седмица, а след това президентът Буш му се обади и настоя да го отмени, както и отстъпи поста началник на генералния щаб.

В същото време Буш каза, че ген. Мушараф е “незаменим съюзник”.

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс в петък изрази опасения, че нестабилността в Пакистан след въвеждането на извънредно положение може да отклони пакистанските сили за сигурност от антитерористичните операции. Като оцени президента Первез Мушараф като важен американски съюзник във войната с терора, той напомни, че Мушараф е обещал нова дата за парламентарните избори.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?