Бившият пакистански президент Мушараф обвинен за убийството на Беназир Бхуто

Бившият пакистански президент Первез Мушараф бе обвинен официално за убийството на експремиера Беназир Бхуто през 2007 г., предадоха световните агенции.

Ако бъде признат за виновен, Мушараф може да получи смъртна присъда или доживотен затвор.

Обвинението срещу него се основава на показанията на бившия директор на полицията на града, който твърди, че охраната на Бхуто е била намалена по указание на бившия президент.

Самият генерал обвини в убийството ѝ талибаните, но те отричат.

Мушараф ще бъде съден, декларира прокурор Мохамад Азхар след края на кратко заседание на съда в град Равалпинди. На него бяха повдигнати три обвинения срещу бившия пакистански президент – в убийство, заговор за убийство и подпомагане на убийство.

Мушараф не направи никакви изявления по време на заседанието. Той обаче отрича всички обвинения, съобщи негов адвокат.

Журналисти не бяха допуснати в съдебната зала за заседанието, което продължи едва около 20 минути. Стотици полицаи бяха разположени по главния път към сградата на съда, както и по покривите на околните сгради.

Следващото заседание по случая бе насрочено за 27 август.

Повдигането на обвинения срещу Мушараф, бивш началник на генералния щаб на могъщата пакистанска армия, дошъл на власт с държавен преврат през 1999 г., е безпрецедентно събитие в една страна, управлявана от военните през половината от своята 66-годишна история.

Процесът наруши неписаното правило, че военната върхушка е недосегаема за закона в Пакистан, който се опитва да се отърве от десетилетията на военно управление при новия министър-председател Наваз Шариф.

Бившият пакистански премиер Беназир Бхуто бе убита на 27 декември 2007 г. след предизборен митинг, броени седмици след като се завърна в страната след години на самоналожено изгнание.

Споделяне

Още от Свят