Бившият полицейски шеф на Ню Йорк обвинен в корупция

Бившият полицейски шеф на Ню Йорк обвинен в корупция

Бившият шеф на полицията в Ню Йорк сити Бернард Керик е изправен пред съда по обвинения в корупция.

Керик, който е заемал висшия полицейски пост по време на терористичните атаки на 11 септември 2001 г., бе обвинен за 16 нарушения, сред които измама, възпрепятстване на разследване на ФБР, лъжа пред федералното правителство, обяви прокуратурата.

Според обвинението Керик е получил около 255 хиляди долара за ремонт на апартамента му в Ню Йорк, от строителна фирма, за която се твърди, че е свързана с мафията и която е търсила поръчки от градската управа.

Ако бъде признат за виновен по всички точки на обвинението, Керик може да получи максимална присъда от 142 години затвор и глоба 4.7 милиона долара.

Керик се предаде на властите в петък сутринта, съобщи говорител на ФБР.

Скандалът е твърде неприятен за кандидат-президента Руди Джулиани, който подкрепи кандидатирането на Керик за ръководител на създаденото през 2004 г. министерство на вътрешната сигурност. Впоследствие Керик сам оттегли номинацията си, тъй като бе обвинен, че е наел бавачка със спорен имиграционен статус.

Джулиани на няколко пъти каза, че е допуснал грешка с номинацията, но наблюдатели смятат, че случилото е нанесло вреда на политическата му репутация.

Това ще окаже допълнителен натиск върху Джулиани на предстоящите първични избори, които започват след по-малко от два месеца, когато неговата Републиканска партия и конкурентната Демократическа партия ще трябва да излъчат кандидатурите си президентската надпревара.

Споделяне

Още от Свят