Бившият полски президент Войчех Ярузелски е получил инсулт

Войчех Ярузелски

Бившият полски президент 90 годишният генерал Войчех Ярузелски е получил инсулт, предадоха информационните агенции.

Новината е била съобщена от заместник-директора на Военно-медицинския институт във Варшава полковник Гжегож Каде, където бившият лидер се лекува от началото на май. Тогава той беше опериран, но подробности за операцията не бяха съобщени.

В края на миналата седмица Ярузелски се е чувствал добре и дори лекарите са планирали да го изпишат след престой от две седмици в болницата. Той обаче получил в неделя инсулт и е бил прехвърлен в неврологичното отделение на клиниката. Състоянието му се сочи като стабилно, но тежко.

Ярузелски навършва 91 години на 6 юли. Той е един от комунистическите лидери на Полша, който имаше роля и в първите години от прехода на страната от комунизъм към демокрация, като подкрепи първите реформи към пазарна икономика на премиера Тадеуш Мазовецки.

Името му се свързва с въвеждането на военно положение в Полша през декември 1981 г., за да се спре нарастването на протестната вълна на работниците, обединени около "Солидарност", но най-вече да се предотврати нахлуването на войски на съветската армия.

Споделяне

Още от Свят