Бившият председател на съда в Страсбург допуска да е бил отровен в Русия

Бившият председател на съда в Страсбург допуска да е бил отровен в Русия

Бившият председател на Европейския съд по правата на човека Луциус Вилдхабер не изключва да е бил отровен по време на неотдавнашното си посещение в Русия. Това съобщава Вилдахабер в интервю за “Нойе цюрихер цайтунг”, цитиран от радио Дойче веле.

В края на октомври съдията се завърнал тежко болен от тридневна командировка в Русия. В клиника в Базел му е поставена диагноза “отравяне на кръвта”. Причините за заболяването към този момент са неизвестни. Самият съдия допуска, че в Русия е извършен опит да бъде отровен той и придружаващият го адвокат Карл Екщайн.

“След всичко, което преживях през годините на работа в Страсбург, съм длъжен да разглеждам всички възможни варианти”, казва Вилдхабер. Той уточнява, че по време на разглеждане на искове, свързани с нарушаване на човешки права в Русия, на него нееднократно му е оказван натиск от страна на руските власти.

Бившият председател на Европейския съд по правата на човека дори искал да се обърне за защита към правоохранителните органи, но след това се отказал. Вилдхабер смятал, че шансовете за успех в този случай биха били нищожни.

Съдията също така не вижда възможност да доказва или опровергава версията с опит за отравяне. Лабораторията в базелската болница, където се е лекувал Вилдхабер, вече е унищожила кръвните анализи на бившия си пациент.

Швейцарецът Луциус Вилдхабер беше начело на съда в Страсбург от 1998 г. до 2006 г.

Споделяне

Още от Свят