Парламентарно разследване:

Бившият премиер летял скъпо за сумо турнир в Япония, но не е пробвал да кара самолет

Бившият премиер летял скъпо за сумо турнир в Япония, но не е пробвал да кара самолет

Парламентарното разследване на полетите на кабинета "Борисов" представи поредното си разкритие - през 2011 година бившият премиер летял до Япония, за да връчи купата в януарския турнир по сумо. Полетът струвал 77 293 лева, съобщи председателят на временната анкетна комисия Венцислав Лаков ("Атака").

Във вторник депутатите от комисията изслушаха бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

"Не съм виждал фолк певици и странични лица при полетите на предишния премиер. Не слушам и не гледам поп фолк, но на полетите, на които съм присъствал, не съм видял лица, които да не разпозная", заяви Найденов.

Възможността фолк певици да са използвали услугите на правителствения Авиоотряд 28 преди време бе допусната от Венцислав Лаков. От ГЕРБ го критикуваха, че залага на пикантерии и внушения.

Найденов отхвърли и обвиненията, че е имало полети и до ловни стопанства.

"Сезонът за лов е от октомври до януари, това са дни, в които е трудно изпълнението на полет с вертолет. Ползвали сме ловни хижи за престой, защото, ако отидат няколко министри с премиера в малък град, е възможно да няма хотели", отбеляза той.

Найденов сподели пред депутатите, че бившият премиер не е правил опит да управлява самолет или вертолет, но е возил министри в коли.

Бившият земеделски министър успокои присъстващите, че Борисов шофира много добре и е возил министри със задължителна охрана.

Найденов коментира още, че е системен пропуск да не се проверяват министрите и премиерът, когато минават през правителствения ВИП на летище София.

На мен никога не ми е правена физическа проверка, нито на министър-председателя, и в момента не се прави, има служители, които проверяват багажа на скенер, посочи Найденов.

Бившият депутат Емил Димитров коментира, че не е платил полета на Авиотряд 28 за мача между Чавдар (Етрополе) и т.нар. Бистришки тигри, чийто професионален футболист е Бойко Борисов. Това бил направил клуба Чавдар, чийто почетен президент е.

Не е ощетена нито държавата, нито авиотрядът, посочи Димитров.

Емил Димитров отхвърли информацията, че до плащането на разходите на Авиоотряд 28 до Етрополе се е стигнало след бас между него и тогавашния премиер Бойко Борисов.

Лаков припомни, че платената сума за превозването на футболистите от Бистришките тигри и Чавдар до Варна е 23 163 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България