Бившият премиер на Косово се изправи пред Хагския трибунал

Бившият премиер на Косово се изправи пред Хагския трибунал
Главният прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Карла дел Понте заклейми бившия косовски премиер Рамуш Харадинай като "военен диктатор" и "бандит в униформа" при откриването в понеделник на съдебния процес срещу него и други двама членове на Армията за освобождение на Косово (АОК), предадоха световните агенции.

Обвинението твърди, че Харадинай е бил част от заговор за прогонване на сърбите от Косово чрез убийства, мъчения и изнасилвания.

"Без съмнение, този военен вожд с неговия лейтенант и с неговия тъмничар, имат кръв по ръцете си", заяви Дел Понте.

"Тези трима мъже са изправени пред вас, обвинени в престъпления - грозни, жестоки и насилствени престъпления", допълни тя, определяйки тримата подсъдими като "бандити в униформа".

Харадинай и двама негови бивши колеги Идриз Балай и Лахи Брахимай отричат всички 37 обвинения срещу тях. Харадинай напусна доброволно премиерския пост и се предаде на Международния трибунал в Хага през март 2005 г. Ако бъде признат за виновен по което и да е от обвиненията, той може да бъде осъден на доживотен затвор.

38-годишният Харадинай беше един от висшите командири на албанската Армия за освобождение на Косово, която водеше партизанска война срещу югославските сили по време на конфликта в областта през 1998-99 година. Той е най-високопоставеният косовски албанец, който застава пред трибунала в Хага.

През 2004 г. Харадинай беше избран за премиер на Косово, въпреки че областта, която под администрацията на ООН, формално все още е част от Сърбия. Той подаде оставка само три месеца по-късно, когато беше обвинен от съда в Хага.

Много етнически албанци обаче все още са ентусиазирани привърженици на Харадинай, отбелязва ББС. В качеството си на лидер на Съюз за бъдещето на Косово, младшият партньор в косовското правителство, Харадинай запазва и ролята си на силна политическа фигура. Безпрецедентно за заподозрени във военни престъпления обвиняеми, Хагският трибунал му позволи да продължи политическата си дейност, докато трае съдебният процес.

Споделяне

Още от Балкани

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?