Бившият премиер на Косово се изправи пред Хагския трибунал

Бившият премиер на Косово се изправи пред Хагския трибунал
Главният прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Карла дел Понте заклейми бившия косовски премиер Рамуш Харадинай като "военен диктатор" и "бандит в униформа" при откриването в понеделник на съдебния процес срещу него и други двама членове на Армията за освобождение на Косово (АОК), предадоха световните агенции.

Обвинението твърди, че Харадинай е бил част от заговор за прогонване на сърбите от Косово чрез убийства, мъчения и изнасилвания.

"Без съмнение, този военен вожд с неговия лейтенант и с неговия тъмничар, имат кръв по ръцете си", заяви Дел Понте.

"Тези трима мъже са изправени пред вас, обвинени в престъпления - грозни, жестоки и насилствени престъпления", допълни тя, определяйки тримата подсъдими като "бандити в униформа".

Харадинай и двама негови бивши колеги Идриз Балай и Лахи Брахимай отричат всички 37 обвинения срещу тях. Харадинай напусна доброволно премиерския пост и се предаде на Международния трибунал в Хага през март 2005 г. Ако бъде признат за виновен по което и да е от обвиненията, той може да бъде осъден на доживотен затвор.

38-годишният Харадинай беше един от висшите командири на албанската Армия за освобождение на Косово, която водеше партизанска война срещу югославските сили по време на конфликта в областта през 1998-99 година. Той е най-високопоставеният косовски албанец, който застава пред трибунала в Хага.

Идриз Балай беше командир на специална част на АОК - "Черните орли", а Лахи Брахимай е бил един от заместниците на Харадинай. Те са обвинени в жестокости срещу сърби, роми и етнически албанци, заподозрени в сътрудничество със сърбите.

През 2004 г. Харадинай беше избран за премиер на Косово, въпреки че областта, която под администрацията на ООН, формално все още е част от Сърбия. Той подаде оставка само три месеца по-късно, когато беше обвинен от съда в Хага.

Много етнически албанци обаче все още са ентусиазирани привърженици на Харадинай, отбелязва ББС. В качеството си на лидер на Съюз за бъдещето на Косово, младшият партньор в косовското правителство, Харадинай запазва и ролята си на силна политическа фигура. Безпрецедентно за заподозрени във военни престъпления обвиняеми, Хагският трибунал му позволи да продължи политическата си дейност, докато трае съдебният процес.

Споделяне

Още от Балкани