Рязък обрат след като левицата смени кандидатурата си

Бившият премиер Романо Проди е вече кандидат за президент на Италия

Предстои решаващо четвърто гласуване, при което вече е необходимо обикновено мнозинство

Романо Проди

След като първите два тура в избора на президент на Италия в четвъртък не доведоха до резултат, днес левоцентристите на Пиер Луиджи Берсани направиха рязък завой, предлагайки нов кандидат за поста. Това е бившият министър-председател Романо Проди. Досегашният кандидат, бившият председател на Сената Франко Марини, не можа да спечели необходимите две трети от гласовете, за да бъде избран за държавен глава.

Марини бе подкрепен от двете водещи политически сили в Италия – Демократическата партия на Пиер Луиджи Берсани и консервативната партия "Народ на свободата" на бившия премиер Силвио Берлускони. Постигането на консенсус между двете партии по въпроса за новия президент се смяташе за ключов етап от преодоляването на политическата криза, в която изпадна Италия след предсрочните парламентарни избори на 24 и 25 февруари. Вотът не излъчи ясен победител и до този момент не може да бъде формирано мнозинство, от което да бъде съставено стабилно коалиционно правителство.

Предполагаше се, че евентуалното избиране на Франко Марини за нов президент ще отвори вратата за т. нар. голяма коалиция между левицата и десницата.

След неочаквания завой на левицата обаче кандидатурата на Проди беше отхвърлена от десноцентристите на Силвио Берлускони, който два пъти претърпя поражение от него на парламентарни избори. Според десницата освен това предложението вероятно ще попречи на съставянето на правителство и ще доведе до нови парламентарни избори.

При това положение, очаквано, до избор на президент не се стигна и при третото гласуване. Депутати от левоцентристките партии, подкрепящи Проди, пуснаха празни бюлетини, за да избегнат символично поражение на своя кандидат, който се сблъсква със силна съпротива от десноцентристите.

Така решаващата битка около кандидатурата на Романо Проди на следващия тур по-късно днес, предаде Ройтерс. правилата изискват мнозинство от две трети на първите три тура, а при четвъртото гласуване е нужно само обикновено мнозинство.

Избирателната колегия в Италия включва общо 1007 души (630 депутати, 315 сенатори, четирима пожизнени сенатори, както и 58 регионални делегати (по трима от всяка област с изключение на Вале д'Аоста, от която има само един).

Избирането на президент на Италия на мястото на Джорджо Наполитано, чийто мандат приключва на 15 май, е решаващо за преодоляване на безизходицата, настъпила след парламентарния вот през февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?