Бившият премиер Валс е сочен за победител на вътрешните избори на левицата

Манюел Валс
Манюел Валс, който се оттегли от премиерския пост във Франция, за да се включи в кампанията за тазгодишните президентски избори, остава явният фаворит за спечелване на вътрешните избори на левицата в края на този месец. Това сочат огласените днес резултати от социологическо изследване, цитирано от Ройтерс.
 
Според проучването Валс ще спечели първия тур на вътрешните избори с 43 процента, изпреварвайки втория по подкрепа Арно Монтбур, бивш икономически министър, който би спечелил 25 процента. На трето място с 22 процента е Беноа Амон, показва изследването на "Харис интерактив" за френската обществена телевизия.
 
На евентуалния втори тур на 29 януари Валс би победил всеки от Монтбур и Амон, печелейки между 55 и 57 процента от гласовете - тоест няма промяна в сравнение с проучванията от декември.
 
Изследванията за нагласите на избирателите за същинските президентски избори сочат, че Валс има много малки шансове да победи.
 
Прогнозите са, че той ще остане чак на пето място на първия тур на 23 април и няма да стигне до балотаж. Според социологическите данни евентуалният втори тур на 7 май вероятно ще бъде спечелен от кандидата на десницата Франсоа Фийон, който ще победи кандидата на партия "Национален фронт" Марин льо Пен.
 
Проучването на "Харис интерактив" е проведено онлайн между 2 и 4 януари сред 6245 имащи право на глас, от които 478 регистрирани избиратели са заявили, че със сигурност ще отидат да гласуват на вътрешните избори.
Споделяне

Още от Свят