Яне Янев предлага:

Бившият президент без привилегии, ако влезе в политиката

Яне Янев, сн. БГНЕС

Привилегиите по закон за бившия държавен глава да отпаднат, ако той стане член на политическа партия или бъде избран на висок партиен пост. Това предлага лидерът на РЗС Яне Янев, който е изготвил съответните законови промени. Янев обяви идеята си пред журналисти във вторник и каза, че промените са внесени в деловодството на парламента.

Според Закона за някои права на лицата, които са били президенти на България, когато бивш президент бъде избран за президент, вицепрезидент, народен представител, конституционен съдия, или е назначен за съдия, прокурор, следовател или назначен по служебно или трудово правоотношение, той губи привилегиите по този закон Те се възстановяват, когато напусне заемания пост.

От РЗС предлагат привилегиите да отпадат и когато експрезидентът стане член на политическа партия. Те искат още привилегиите да не могат да бъдат възстановявани изобщо, когато бивш президент бъде избран в ръководен или контролен орган на политическа партия.

Предложението на Янев и партията му има прозрачна цел - да бъде лишен президентът Георги Първанов, който след като напусна поста след десет години на него, много бързо възстанови членството си в БСП и в момента води ожесточена битка за връщането си на лидерското място в партията.

Според сега действащия закон бившите президенти имат право на пожизнено месечно възнаграждение в размер на 60% от президентската заплата; на лична охрана и специализиран транспорт от НСО за срок до една година след изтичането на мандат, а след изтичането на този срок имат право на специализиран транспорт от НСО.

На експрезидента се учредява по негово искане безсрочно право на безвъзмездно ползване върху недвижим имот за офис; ежегодно целево се осигуряват необходимите финансови средства за функционирането на неговия офис и за осигуряване на трудовото възнаграждение и осигурителните вноски на един сътрудник.

И тримата досегашни президенти - Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов - ползват тези привилегии. Желев и Стоянов учредиха фондации и развиват обществена дейност в страната и в чужбина. И двамата за кратко опитаха връщането си в политиката, като Петър Стоянов дори бе лидер за известно време на СДС, а Желев основа партия Либерална алтернатива и с нея неуспешно се опита да влезе в Народното събрание през 1997 г.

Яне Янев обяви ввъв вторник още, че е внесъл в деловодството на парламента проект за решение за "създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата, свързани с действия и инициативи на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт, както и на граждани при и по повод помилвания, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и освобождаване и лишаване от него през периода 2002 - 2012 г.".

Под тази дълга формулировка се крие опит на Янев да намери формула, с която да възстанови донеотдавна действащата парламентарна комисия за установяване правомерността на действия на президента и вицепрезидента от предишните два мандата Георги Първанов и Ангел Марин. Конституционният съд се произнесе, че създаването на комисия, която да провери действията на държавния глава и неговия заместник е противоконституционно.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?