Бившият президент на Бразилия е обвинен за пране на пари

Бившият президент на Бразилия е обвинен за пране на пари

Федералната полиция на Бразилия повдигна обвинения срещу бившия президент на страната Луис Инасио Лула да Силва заради корупция и пране на пари. Наказателното преследване е предприето в рамките на разследването на корупционния скандал в петролния гигант “Петробраз“, предаде АФП, цитирана от БТА.

Лула да Силва е заподозрян в корупция и пране на пари заради скъп апартамент в курортен град, получен като подарък от строителна фирма, сключила договор за обществени поръчки с “Петробраз“ след манипулирани търгове.

Полицията обвини и съпругата на бившия президент - Мариса Летисия Лула, както и още трима души. Предстои бразилската прокуратура да потвърди обвиненията, предявени от полицията.

На 29 юли Лула да Силва бе обвинен за възпрепятстване на правосъдието в рамките на разследването за корупционните схеми в “Петробраз“. По предварителни оценките аферата е коствала на държавата над 2 милиарда долара, които са отишли в джобовете на корумпирани политици от почти всички партии.

Лула да Силва е политически ментор на сегашния президент Дилма Русеф. Лула да Силва беше смятан за фаворит за кандидат за президент на Партията на трудещите се за изборите след две години.

В момента в Сената тече финалният етап от процедура по импийчмънт срещу Дилма Русеф.

Споделяне

Още от Свят