Бившият президент на Бразилия Лула да Силва стана обвиняем по шесто дело за корупция

Бившият президент на Бразилия Лула да Силва стана обвиняем по шесто дело за корупция

Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва стана обвиняем по шесто дело за корупция, предаде ТАСС.

Този път обвиненията на Лула да Силва са повдигнати заради имение в град Атибай в щата Сао Пауло, за което се твърди, че е негово и за чийто ремонт бразилските строителни компании Одебрехт и ОАС похарчили 1,02 милиона реала (320 000 долара). Лула да Силва твърди, че имотът не е негов и никога не е бил негов. По същото дело обвинения за даване на подкупи са повдигнати и на собственици и бивши ръководни кадри в строителните фирми Одебрехт и ОАС.

На 12 юли по едно от делата срещу Лула да Силва съдът призна вината му и произнесе присъда от 9 години и 6 месеца затвор. Съдът му забрани и да заема държавни длъжности в продължение на 19 години. Лула да Силва обжалва и докато тече процесът, той остава на свобода.

Според социологически допитвания въпреки корупционните скандали, бившият президент се ползва с висока степен на популярност като възможен кандидат за президент на изборите догодина.

Новината за новите обвинения срещу Лула да Силва идва в деня, в който долната камара на бразилския парламент ще гласува дали да отстрани временно от власт настоящия президент Мишел Темер и да позволи на Върховния съд да го съди за приемане на подкупи, припомня Асошиейтед прес.

За да бъде отстранен Темер временно от власт, трябва да гласуват две трети от 513-те членове на Камарата на депутатите или 342 депутати. Ако това стане, Темер ще бъде отстранен от поста за 180 дни, докато Върховният съд го съди. Той може да признае вината му и да му наложи присъда до 12 години затвор. По време на делото временен президент ще бъде Родриго Мая, председателят на Камарата на депутатите и съюзник на Темер.

Ако обаче в парламента не бъде събрано мнозинство от две трети за отстраняване временно на Темер, обвиненията срещу него, повдигнати през юни от главния прокурор Родриго Жано, ще бъдат преустановени и той ще продължи мандата си до края на 2018 г. Но в този случая прокурори могат да решат да го съдят по обвиненията след края на мандата му.

Темер е обвиняван в организиране на схема за подкупи на стойност около 12 милиона долара от месопроизводителна компания в замяна на правителствена подкрепа за бизнес сделка.

Темер отрича обвиненията и казва, че няма доказателства, че той е получавал каквито и да е подкупи. За първи път действащ президент е обвиняван в корупция.

Споделяне

Още от Свят