Бившият президент на Перу Алехандро Толедо е арестуван в САЩ

Бившият президент на Перу Алехандро Толедо

Бившият президент на Перу Алехандро Толедо, който е обвинен в корупция в родината си, бе арестуван в САЩ по искане за екстрадиция, съобщиха във вторник перуанските и американските власти, предаде Асошиейтед прес.

Толедо е задържан в арест и ще бъде изслушан в съда в петък. От перуанската главна прокуратура уточниха, че явяването на Толедо пред американския съд е част от процедура по връщането му в Перу.

Бившият президент е обвинен в родината си във вземане на 20 милиона долара подкупи от "Одебрехт" - бразилска строителна компания, която се озова в най-големия корупционен скандал в Латинска Америка. "Одебрехт" призна, че е платила 800 милиона долара подкупи на различни официални представители в региона, за да си осигури доходоносни договори за обществени поръчки.

Адвокатът на Толедо в Лима заяви пред местно радио, че ще опита да покаже, че бившият президент е изправен в родината си пред политическо преследване.

Алехандро Толедо твърди, че е невинен. Той бе президент на Перу от 2001 г. до 2006 г. През последните години живее в Калифорния.

Скандалът "Одебрехт" засегна и други бивши президенти на Перу, които се разследват, припомня АП.

През април т.г. бившият президент Алан Гарсия се застреля в главата, за да избегне арест във връзка с предполагаеми подкупи от "Одебрехт". Гарсия твърдеше, че е невинен.

Споделяне

Още от Спорт

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?