Бившият разколник Инокентий e освободен от Старозагорската митрополия

Епископ Инокентий

Бившият водач на разколниците в църквата Инокентий е освободен от Светия синод от длъжността викарен епископ на старозагорския митрополит Галактион. Решението е било взето в четвъртък по искане на старозагорския владика, съобщиха от Светия синод.

Епископ Инокентий се смяташе за глава на т.нар. Алтернативен синод и за един от създателите на разкола в Българската православна църква, които оспорваха легитимността на патриарх Максим.

Той беше приет в лоното на Българската православна църква в края на 2012 г. след като подаде разкайна молба. Връщането му БПЦ стана малко след кончината на патриарх Максим, докато Светият синод се ръководеше временно от покойния вече Варненски и Великопреславския митрополит Кирил.

Според в. "Стандарт" "официалният" довод на Синода е, че Инокентий е болен и сам е поискал да бъде освободен, защото нямал възможност да изпълнява ангажиментите си.

"В църковните среди обаче се говори, че двамата с Галактион постепенно, но необратимо са навлезли в конфликт, тъй като бившият водач на разколниците мечтаел да се върне на бял кон в църквата и да използва Галактион като трамплин за митрополитски пост", пише изданието.

След "уволнението му" от Стара Загора Инокентий остава от т. нар. епископ на разположение на Светия синод, което в църковните среди не се смята за особено престижно. Дори духовници наричат тези владици "наказателната рота", пише още "Стандарт".

Споделяне

Още от България