Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе окончателно осъден на 2 години

Бившият румънския премиер Адриан Нъстасе беше осъден окончателно на две години затвор по обвинение в корупция по делото "Трофеят на качеството", съобщи информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

 

Петчленен състав на Върховния касационен съд потвърди присъдата, която бившият премиер получи на първа инстанция на 30 януари тази година. Адриан Нъстасе, който беше премиер от Социалдемократическата партия между 2000 г. и 2004 г., стана първият правителствен ръководител в Румъния, осъден за корупция.

 

Нъстасе беше обвинен, че е финансирал неуспешната си предизборна кампания за президентските избори през 2004 г. със средства, събрани в рамките на симпозиума "Трофеят на качеството", организиран от Държавния инспекторат по строителството.

 

Парите били дадени под формата на такса за участие в конкурса. Средствата отишли в сметката на фирма, близка до фамилията Нъстасе, която била партньор на Държавния инспекторат по строителството в организирането на този конкурс.

 

Според обвинението той е ощетил държавния бюджет с 1,6 милиона евро по време на предизборната си кампания през 2004 г. Бившият премиер беше изпратен на съд миналата година, заедно с директорката на Държавния инспекторат по строителството Ирина Жиану и други четирима души.

 

На предишното съдебно заседание антикорупционните прокурори поискаха увеличаване на наказанието, дадено на първа инстанция, с мотива, че е твърде малко в сравнение със степента на опасност на постъпките му.

 

Както Нъстасе, така и адвокатите му заявиха, че процесът е политически.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?