Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе осъден на две години затвор за корупция

Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе осъден на две години затвор за корупция

Върховният касационен съд на Румъния осъди бившия социалистически премиер Адриан Нъстасе на две години затвор по делото "Трофеят на качеството", в което той е обвинен в корупция, съобщи агенция Аджерпрес в понеделник. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Магистратите от Върховния касационен съд решиха също да бъдат отнети някои права на Нъстасе за период от три години и постановиха конфискация на близо 40 000 леи (9238 евро).

Бившият премиер беше изпратен на съд миналата година, заедно с директорката на Държавния инспекторат по строителството Ирина Жиану и други четирима души. Нъстасе е обвинен, че е финансирал предизборната кампания с пари, получени от фирми, които участвали в конкурса "Трофеят на качеството в строителството", организиран от Държавния инспекторат по строителството. Парите били дадени под формата на такса за участие в конкурса.

Средствата отишли в сметката на фирма, близка до фамилията Нъстасе, която била партньор на Държавния инспекторат по строителството в организирането на този конкурс. Както Нъстасе, така и адвокатите му заявиха, че процесът е политически.

Споделяне

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?