Бившият румънски премиер Нъстасе отива на съд за корупция

Бившият румънски премиер Нъстасе отива на съд за корупция

Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе и бившият председател на Националната служба за предотвратяване и борба с прането на пари Йоан Мелинеску бяха дадени на съд от прокурорите на Националната дирекция за борба с корупцията, предаде в четвъртък Ромпрес, цитирана от БТА. Делото ще бъде гледано във Върховния касационен съд.

Йоан Мелинеску е обвинен в кражба или унищожаване на документи, вземане на подкуп и издаване на информация.

Адриан Нъстасе е обвинен в даване на подкуп, се посочва в съобщение на Националната дирекция за борба с корупцията.

Прокурорите разполагат с доказателства, според които през ноември 2000 г. Йоан Мелинеску, тогава служител в Националната служба за предотвратяване и борба с прането на пари (НСПБПП), се свързал с Адриан Нъстасе, за да му съобщи, че НСПБПП работи над случай, отнасящ се до внасянето в брой на сумата от 400 000 долара в банкова сметка на името на Даниела Нъстасе, съпруга на бившия премиер.

НСПБПП планирала да информира прокуратурата към Върховния касационен съд за този случай. Сметката била открита в австрийската банка Кредитанщалт, сегашна HVB Bank.

Според прокурорите Йоан Мелинеску обещал на Нъстасе, че ще блокира работата по случая до изборите през декември 2000 г., внушавайки, че това дело трябва да изчезне. Прокурорите твърдят, че Нъстасе се съгласил с предложението.

Йоан Мелинеску обещал на бившия премиер, че ще му "подари" въпросното дело, като отбелязал, че тогавашният председател на НСПБПП трябва да бъде сменен от поста, защото възнамерявал да информира прокуратурата по случая.

Прокурорите твърдят, че след назначаването на Адриан Нъстасе за премиер, на първото заседание на правителството той предизвикал издаването на наредба, с която Йоан Мелинеску бил назначен за председател на НСПБПП, а предишният шеф Адриан Куку и още един от служителите на институцията, който се занимавал с координацията на проверките за произхода и обстоятелствата около внасянето на 400 000 долара в сметката на Даниела Нъстасе, били отстранени.

Прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията смятат, че Йоан Мелинеску е използвал правомощията си като председател на НСПБПП, за да открадне работния документ, визиращ Дана Нъстасе. Мелинеску предал документа на съветника на Нъстасе - Ристя Прибой, който също е обвинен и е дал информация на прокурорите по случая.

От доказателствения материал по случая става ясно още, че проверките на НСПБПП за произхода на 400-те хиляди долара в сметката на Дана Нъстасе са установили, че парите са с недоказан произход. Обстоятелствата по внасянето на тази сума от друго лице в сметката на Дана Нъстасе и проверката на произхода на тези пари и целта на плащането, са повдигнали серия

въпросителни за законността на транзакцията, посочват прокурорите.

Според договор за покупко-продажба, приложен от вносителя, сумата от 400 000 долара в брой произхожда от продажбата на бижута, картини, пергаменти и

други ценни предмети от лелята на Дана Нъстасе - Тамара Чернасов, която имала пълномощно за личната сметка на съпругата на бившия премиер, открита в банка Кредитанщалт.

Този документ предполага, че 11 картини, три ръкописа на английски език, писани на пергамент между 1784 и 1827 г., вази, ценни мебели и бижута, са се намирали в апартамента на 91-годишната Тамара Чернасов, която живеела сама в скромен блок.

Според прокурорите няма ясни доказателства, че тези ценности са били собственост на Тамара Чернасов. Произходът на тези предмети се доказва само от декларация, подписана от Чернасов, на собствена отговорност.

Възрастната леля на Дана Нъстасе стана повод за медиен скандал в началото на 2006 г., когато започнаха проблемите с правосъдието на бившия премиер от Социалдемократическа партия Адриан Нъстасе.

В имуществената декларация на Нъстасе, попълнена в края на 2005 г., изведнъж се появи сумата от един милион долара, за която бившият премиер обясни, че е била завещана от лелята на съпругата му - въпросната Тамара.

След разразилия се в медиите голям скандал Нъстасе бе принуден да напусне поста на изпълнителен председател на Социалдемократическата партия, а след това и този на председател на Камарата на депутатите.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?