Бившият руски министър свидетелства в полза на Ходорковски

Бившият икономически министър, а сега шеф на  руската банка "Сбербанк" Герман Греф се яви като свидетел на защитата на процеса срещу Михаил Ходорковски и даде показания в полза на бившия петролен магнат, предадоха осведомителните агенции в понеделник.

Пред съда Греф заяви, че компанията ЮКОС не е нарушавала закона, когато е купувала от дъщерните си фирми петрол по-евтин, отколкото в европейските страни. По думите на Греф, няма нищо необичайно в това, че на вътрешния пазар петролът струва по-малко, отколкото на европейските борси. Това може да се обясни с цяла поредица фактори, на първо място с данъчното облагане на експорта, заяви той.

Според обвинението под формата на покупки на петрол от своите филиали ръководството на ЮКОС извършвало разхищения. Бившият шеф на компанията Ходорковски попита  Греф, който от 2000 до  2007 г. беше министър на икономиката, дали е бил длъжен да знае за изчезването на 20 процента от петрола, добит в Русия, през която и да е година.

Това не влизаше в моите задължения, но ако беше така, щеше да стигне до мене. Ако е имало кражба, щях да зная, каза ексминистърът, като подчерта, че не помага никому.

В рамките на ново дело Ходорковски и бившият шеф на МФО "Менатеп" Платон Лебедев, вече осъдени на лишаване от свобода за икономически престъпления, са обвинени в разхищаване на петрол, добит от ЮКОС през периода 1998-2003 г. Според следствието щетите от действията на бизнесмените възлизали на 900 милиарда рубли. Подсъдимите не признават вината си.

Ако бъде признат за виновен, Ходорковски може да бъде осъден на 22 години затвор. Бившият петролен магнат вече излежава осемгодишна присъда за укриване на данъци, която изтича догодина. Наблюдатели критикуват процеса срещу бившия олигарх като политически мотивиран.

Защитата поиска в съда да бъдат разпитани много бивши и действащи висши чиновници, в това число премиерът Владимир Путин, но съдът се съгласи да извика на заседанията само Греф, бившия управител на Централната банка Виктор Герашченко, бившия премиер Михаил Касянов и действащия министър на промишлеността и търговията Виктор Христенко.
Споделяне

Още от Свят