Бившият руски шпионин е отровен с нервнопаралитичен агент

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия остават в критично състояние

Сергей Скрипал
Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са станали обект на умишлен опит за убийство с прилагане на нервнопаралитичен агент, съобщи командващият звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд Марк Роули.
 
66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание в неделя, без видими рани, на пейка в търговски център в Солсбъри. Бившият служител на руското военно разузнаване и дъщеря му са в болница в критично състояние.
 
Нападението е било насочено специално срещу тях, подчерта Роули. 
 
Той уточни, че случаят е смятан за изключително важен, но подчерта, че властите са уверени, че няма опасност за населението.
 
Роули съобщи също, че е пострадал и един от полицаите, който е бил сред първите, пристигнали на мястото на инцидента. Той е в болница в тежко състояние.
 
Във връзка с нападението британските служби издирват мрежа от отлично тренирани убийци, пише британският вестник "Индипендънт". Според медията характерът на атаката срещу Скрипал и дъщеря му сочи към "настоящи или бивши действащи лица, организирани от държава".
 
Източници на вестника смятат, че химическият агент, който е бил използван в Солсбъри, не е трудно технически да се произведе, но смъртоносността му показва, че е изработен в специализирана лаборатория. 
 
Нервнопаралитичните агенти действат върху нервната система и се използват като средство за масово поразяване. Сред най-известните са зарин, табун и газ Ви Екс, VX, използван за убийството на полубрата на Ким Чен-ун, извършено през февруари миналата година на летището в Куала Лумпур посред бял ден. 
 
Преди два дни британският външен министър Борис Джонсън предупреди, че ако се намерят доказателства за участието на Москва, Лондон е готов да реагира твърдо, включително и с налагането на санкции, а от Кремъл очаквано отрекоха да са замесени.
 
Москва от своя страна очаквано категорично отказва да е свързана със случая. 
 
Той обаче напомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Бившият руски разузнавач почина, след като бе изложен на контакт с радиоактивно вещество.
 
През 2006 г. бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал беше осъден на 13 години затвор за държавна измяна, защото от 1995 г. продавал информация на британското разузнаване. През 2010 г. той беше включен в размяна на шпиони между Москва, Лондон и Вашингтон и се установи във Великобритания. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят