Бившият съпруг на Светлана Шаренкова изгонен от България

На руския гражданин Владимир Тутберидзе, бивш съпруг на Светлана Шаренкова, и на трима грузинци е отнето правото да пребивават в България, съобщи МВР. Четиримата са ръководили престъпна групировка, посредничела в незаконна международна търговия с оръжие.

Престъпната групировка е разкрита след съвместни действия на НСС, НСБОП и Национална служба "Полиция". Дейността на участниците в нея е била свързана с посредничество в международна незаконна търговия с оръжие, легализиране на незаконно придобити капитали, основно от контрабанда по трасето Кавказ-Западна Европа, изнудвания и грабежи. По данни на НСС лица, свързани с ръководството на групировката, многократно са задържани във връзка с извършени тежки престъпления.

На руския гражданин Владимир Илич Тутберидзе и на грузинците Дениз Юриевич Тюркмен, Паата Тенгизович Блиадзе и Заза Сергеевич Цицвидзе са наложени принудителни административни мерки "Отнемане правото на пребиваване в Република България" и "Отказ за влизане в страната".
Най-отдавна в България е Владимир Тутберидзе - от 1984 г. той е със статут постоянно пребиваващ. Тутберидзе е бивш съпруг на Светлана Шаренкова, близка до кръга на Димитър Иванов, бившият шеф на 6 отдел на 6 управление на Държавна сигурност. Със същия статут - постоянно пребиваващ, от 1993 г. в България е Дениз Тюркмен. Със статут продължително пребиваване у нас са Блиадзе от 1993 г. и Цицвидзе от 1994 година.

Мерките са наложени със заповед на директора на Национална служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов и началника на направление "Документи за самоличност и чужденци" полк. Стоян Захариев от 1 март. Мотивите са, че с действията си четиримата застрашават националната сигурност на България. Основание за мярката е чл. 40, ал.1, т. 2 от Закона за чужденците в Република България. На същия член от закона се мотивира МВР през миналата година, когато изгони от България на Майкъл Чорни и Дениз Ершов.

Споделяне

Още от България