Бившият шеф на агенцията за българите в чужбина остава в ареста

Петър Харалампиев, снимка БГНЕС

Апелативният спецсъд окончателно остави в ареста бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и главния секретар на агенцията Красимир Томов. Аргументът на съда е, че има достатъчно данни, за да се предположи, че двамата са участвали в корупционна схема.

Сърбинът Марко Стойов, който е сочен за посредник в схемата за купуване на удостоверения за български произход, се отказа да обжалва задържането си и също остава в ареста.

Харалампиев, Томов и Стойов са обвинени като членове на престъпна група за търговия с удостоверения за българско гражданство. За същото обвиняема е и собственичка на фирма за превод и легализация Петя Симеонива, която е пусната на свобода срещу парична гаранция.

Пред съда Петър Харалампиев заяви, че не е извършил престъпление и че няма намерение да се укрие, ако бъде пуснат на свобода. Според адвоката му Николай Кокинов (бивш градски прокурор на София - б.ред.) срещу Харалампиев няма достатъчно доказателства за осъдителна присъда.

"Ще се борим по-нататък", каза адвокат Кокинов.

На 5 ноември правителството махна Петър Харалампиев от шефския пост в агенцията. На негово място бе назначен досегашният му заместник Димитър Владимиров, който е и основен свидетел по делото.

Миналата седмица разследващите обявиха, че Владимиров е бил наясно със схемата за подкупи, чрез която масово са издавани удостоверения за български произход. Прокуратурата обаче твърди, че Владимиров не бил част от корупционната афера и бил заобикалян от колегите си. Все още не ясно защо Владимиров е знаел за събираните подкупи, но не е сигнализирал разследващите.

Петър Харалампиев бе арестуван в края на октомври като лидер на организирана престъпна група (ОПГ), занимаваща се с вземане на подкупи и други престъпления. Той е обвинен за подкуп от 5000 евро и още пет случая, в които упражнил търговия с влияние срещу сумите от по 350 евро на човек. Според разследващите парите са взимани главно за издаване на удостоверения за български произход за чужденци, които искат да вземат български паспорт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?