Бившият шеф на "Барклис" частично призна вината си за манипулирането на лихвите

Боб Деймънд

Има грешки в работата на водещите мениджъри в "Барклис Банк" и дейността им е достойна за порицание. Това съобщи бившият вече шеф на банката Боб Деймънд пред парламента по повод на скандала с манипулирането на лихвите по междубанковото кредитиране, цитиран от в. "Инидпендънт".

 

В края на юни "Барклис Банк" бе уличена в опити да манипулира LIBOR и EURIBOR и бе глобена с 290 млн. паунда (около 400 млн. долара). Започнаха проверки за подобни нарушения и в "Ситигруп", "Дойче Банк", Джей Пи Морган, Royal Bank of Scotland Group.

 

На фона на скандала оставка подаде първо председателят на борда на директорите на "Барклис" Маркус Ейджиус, а след това и изпълнителният директор на банката Боб Деймънд. Той обясни, че се оттегля заради външния натиск, оказван на банката. В частност топ ммениджърът посочи един от лидерите на Либерално-демократичната партия лорд Оукшот.

 

В сряда Деймънд обвини и Банк ъв Ингланд в манипулиране на LIBOR. Според медиите зам.-ръководителят на английската централна банка Пол Такър през 2008 г. предлагал на Деймънд да намали заявения разчет на лихвите, които банките съобщават за пресмятане на LIBOR. Предложението дошло след като LIBOR рязко нараснала, което довело до недоволството на високопоставени правителствени чиновници.

 

Преди изявленията си пред парламента бившият директор на "Барклис" заяви, че разполага със запис на разговора, по време на който Такър е предложил да се подменят данните. Законодателите призоваха да бъде изслушан Такър, за да разясни каква роля е имал в споменатите събития.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?