Бившият шеф на БДЖ Христо Монов е оправдан по второто си дело

Христо Монов. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд оправда бившия изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов. Той бе обвинен за умишлена безстопанственост заради сключена сделка за закупуване на 30 рециклирани вагона.

Прокуратурата твърди, че със сключената сделка на 19 ноември 2008 г. държавата е ощетена с около 20 млн лева. Съдът отмени паричната гаранция на Монов, която беше в размер на 5000 лева и вдигна забраната му да пътува в чужбина.

Прокуратурата може да протестира решението пред Софийския апелативен съд.

Съдия Даниела Борисова обясни, че вина за оправдателната присъда се носи най-вече от прокуратурата. Магистратът обясни, че по делото има доказателства за нарушения от други лица и за други периоди. Съдия Борисов каза, че съдът е положи много усилия по това дело, включено са изпратени множество съдебни поръчки до чужбина, за да се установи колко точно струват вагоните.

Прокуратурата обаче така и не се възползвала от новосъбраните доказателства. В рамките на делото е установено, че девет години държавата не е предприела никакви действия да транспортира 18 от вагоните, като цената на един от тях съгласно допълнителната експертиза по делото възлиза на над 1 млн. лв. За тези факти БДЖ е подал сигнал в прокуратурата, но тя е отказала да образува разследване.

В началото на тази година бившите директори на БДЖ Олег Петков и Христо Монов бяха осъдени заради нанесени от тях щети на държавното дружество, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Монов бе осъден на три години условно, защото е решил да плати 201 111 лв за транспорта на рециклирани вагони в нарушение на обществена поръчка.

Олег Петков е получил много по-тежка присъда - 4 години затвор. Той бе осъден за това, че като шеф на железницата в периода 4 октомври 2006 г. до 11 февруари 2008 г. е нанесъл щети за 1 361 062 лв. с поемане на транспортните разходи за доставка на вагони по два договора за обществена поръчка. Това също е било в нарушение на условията по обявената обществена поръчка.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?