Бившият шеф на "Булгартабак" Христо Лачев е окончателно оправдан

Прокуратурата се е отказала да протестира решението на съда

Христо Лачев

Бившият директор на "Булгартабак Холдинг” Христо Лачев и съпругата му Мирела са окончателно оправдани по делото за укриване на данъци за 128 000 лева. Прокуратурата се е отказала да протестира пред върховния съд оправдателната присъда на Софийския градски съд, която бе потвърдена и от по-горна инстанция.

 

Лачев и съпругата му бяха обвинени, че в периода 2004–2006 година не са декларирали имоти в столицата, Сапарева баня, Банско и по морето, което е довело до укриване на данъци. След повдигане на обвинението Лачев си плати данъците и делото стана безпредметно, но то продължи.

 

Оправдателната присъда на Софийския градски съд бе произнесена в начало на 2010 година. Председателят на съдебния състав Мариян Марков бави близо две години мотивите по решението си и заради това процесът се "качи" в апелативния съд едва през тази година. Междувременно заради забавените си решения Марков бе понижен в районен съдия за 2 години.

 

Мотивите по делото му обаче бяха приети от всички. В тях се казва, че тезата на прокуратурата се гради единствено на предположения. Експертизата също не беше безспорна. Според апелативните съдии държавното обвинение по никакъв начин не се е постарало да обоснове тезата си.

 

"Посочените от прокуратурата факти са или извън предмета на делото, или са изяснени. Не е случайно, че в протеста не се прави никакво искане за събиране на доказателства. Протестът е изначално неоснователен. Това е видно от развитите в него доводи, а също и от събраните по делото доказателствени източници, които сочат на обективната липса на закононарушение, извършено от подсъдимите Христо Лачев и Мирела Лачева”, се казва в решение на апелативния съд, което е прието от прокуратурата. Обвинителният акт се основава на ревизионни актове на НАП, които са отменени като незаконосъобразни.

 

В мотивите е записано също, че прокуратурата е пренебрегнала значителни суми, получени от Лачев като заплата в чужбина и страната и не е отчела, че общата стойност на средствата му възлиза на около 2.35 млн. лева, "с които очевидно могат да се закупят недвижими имоти за 1 милион лева".

 

"Обвинението изцяло почива на предположения, които не се подкрепят от събраните по делото доказателствени материали”, сочи съдът.

 

Въпреки съкрушителните критики на съда към прокуратурата, обвинителят по делото Ангел Илиев бе повишен и започна работа във Върховната административна прокуратура, напомня сайтът "Съдебни репортажи". Атестацията, дадена му от ВСС, е за най-високата оценка – много добра - 95 точки от 100 възможни.

 

Делото срещу Лачев започна покрай скандала "Р.Овч.", който се развихри в началото на 2007 година. Главни действащи лица в него бяха тогавашният шеф на НСлС Ангел Александров, известен с близостта си до ДПС, Делян Пеевски (ДПС), зам.-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова (БСП), Христо Лачев (тогава шеф на "Булгартабак") и шефът на "Фронтиер" Красимир Георгиев.

 

Впоследствие в събитията се оказваха замесени още вестник "Земя", който е собственост на шефа на бившата политическа полиция на ДС Димитър Иванов, Комисията по хазарта, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) и следователките Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова – близки приятелки и бивши колеги в НСлС с Корнелия Нинова.

Ангел Александров обяви мистериозно, че е заплашван, включително и физически, от влиятелен човек в държавата, но не уточни дали е политик или бизнесмен. Допълни само, че прокуратурата знае за него. Подчинените му Шарланджиева и Иванова пък го обвиниха, че оказвал натиск по знаковото дело за "Топлофикация - София" и, че се опитвал да прокарва лобистки интереси в областта на хазарта, Държавния резерв и "Булгартабак холдинг" – все сфери, свързани с бизнес интереси на ДПС.

Тогавашният зам.-министър Нинова не само потвърди обвиненията към Александров, но и ги подсили с признанието, че шефът на НСлС я изнудвал с цел да се пълнят “черни каси” с пари от "Булгартабак". Тя каза, че също е получавала заплахи, които свърза с отказа си да подпише документи за тютюневия холдинг, чиято управа оглавява.

Малко по-късно шефът на "Булгартабак" Христо Лачев се оплака, че върху него е оказван натиск от страна на бившия заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски, понастоящем медиен магнат, както и от страна на Ангел Александров.

Според Лачев Пеевски е искал посочена рекламна компания да усвои част от бюджета за реклама на "Булгартабак", както и строителна фирма, посочена от него, да реализира инвестиции, свързани с тютюневия холдинг.

Скандалът се задълбочи след като шефът на следствието даде анонс, че писмото с известната абревиатура "Р. Овч." , писано от подсъдимия ексшеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров, е бледо копие на "много по-сериозни отмятания", които са в кориците на делото за източване на дружеството. По думите му Димитров и шефът на "Фронтиер" Красимир Георгиев, за който пък се твърдеше, че е близък до Овчаров, имат "много съвместни дружества".

Впоследствие както Румен Овчаров, така и Ангел Александров напуснаха постовете си, но се разминаха без дела, тъй като прокуратурата не успя да открие данни за техни престъпления след няколкоседмични разпити на всички замесени в скандала. Междувременно "Булгартабак" вече собственост на "ВТБ Инвест" под контрола на руската държавна Внешторгбанк, която у нас си партнира с Корпоративна търговска банка, смятана за близка до ДПС

Споделяне

Още по темата

Още от България