Бившият шеф на ДАНС и заместник на Цветанов – сътрудници на ДС

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов и настоящият зам.-министър на вътрешните работи са били сътрудници на Държавна сигурност. Това показва оповестеният във вторник пореден доклад на комисията по досиетата за служителите на МВР за съпричастност към репресивните служби на комунистически режим.

С решението си комисията на практика потвърждава отдавна известната съпричастност на двамата към ДС. При стъпването си в длъжност Сертов потвърди официално, че е бил част от ДС и каза, че не се срамува от този факт.

Докладът на комисията съдържа списък на ръководните служители, чиито имена започват с буквата П.

Петков Сертов е бил щатен служител на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1984 г. Комисията го е обявила в качеството му на началник на направление в МВР през 1993 г.

След ген. Иван Чобанов и ген. Иван Драшков Сертов е третият ръководител на българското контраразузнаване след промените в България, чиято професионална кариера е започнала в Държавна сигурност.

Името на Павлин Димитров (1952) беше обявено от комисията по досиетата през ноември 2009 г. при проверката на правителството на Бойко Борисов. Според данните, огласени от комисията, той е бил назначен през 1985 г. за зам.-началник по Държавна сигурност на районно управление в Ботевград. През 1987 г. е изкарал 3-месечна школа в КГБ в СССР. След промените е инспектор в сектор "Криминална полиция" към служба "Полиция" при РДВР – София (1993), а по-късно става началник на РПУ – Етрополе.

През 1999 г. е назначен за зам.-директор на Национална служба "Полиция", а през 2006 г. при правителството на Сергей Станишев е назначен за директор на областната дирекция на полицията в Бургас.

С указ на президента Георги Първанов през септември 2008 г. той е назначен за генерален комисар на МВР (сега главен секретар – бел. ред.). На този пост остава до идването на правителството на Борисов, в което е определен за един от двамата заместници на министър Цветан Цветанов.

От март 2010 г. комисията по досиетата започна проверка по азбучен ред на бившите сътрудници на ДС в МВР. С днешната буква П в личните им имена бившите служители на Държавна сигурност на ръководни постове в министерството са вече 1052 души.

Споделяне

Още от България