Бившият шеф на енергийния регулатор е бил в конфликт на интереси

Ангел Семерджиев, Сн: БГНЕС

Бившият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев е работил в условие на конфликт на интереси, реши в четвъртък Комисията за разкриване на конфликта на интереси. Причината са имотните сделки на Семерджиев.

ДКЕВР под ръководството на Ангел Семерджиев е издала лицензия за търговия с електричество в полза на "Проенерджи Трейд“ ООД за срок от 10 години. Фирмата е собственост на Анелия Димитрова, която е кръстница на детето на Семерджиев. В последствие Димитрова му продава къща за 35 000 лева във вилната зона на с. Кошарица, община Несебър. Тази цена е най-малко двойно по-ниска от пазарните.

Малко по-късно Семерджиев е продал за 90 000 евро и апартамент от 168 кв.м. в гр. Несебър на друга фирма на Димитрова –"Анрад консулт“ ЕООД. Проверката на комисията започна след медийни публикации. Цялото решение все още не е качено на сайта на институцията. Семерджиев има право да обжалва акта пред Административен съд – София град.

В края на февруари Комисията за конфликта на интереси се самосезира по медийни публикации, цитиращи твърденията на тогавашния премиер Бойко Борисов, че членове на ДКЕВР са участвали в семинари и са чели лекции пред представители на електроразпределителните дружества в частен интерес.

Премиерът направи това изявление на 13 февруари, когато обяви, че назначава Юлиана Иванова за председател на регулатора на мястото на Семерджиев.

"Аз изцяло не съм доволен от цялата комисия, защото всичките батаци досега... Да я подмениш с хора, които няма да ходят на семинари и няма да четат лекции, защото това е абсолютен конфликт на интереси, това, което разбирам в последните дни”, каза тогава Борисов, но и досега остава неясно за какво точно е говорил на 13 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от България