Бившият шеф на ФБР каза, че Тръмп лъже, но не и дали е възпрепятствал правосъдието

"Няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ", потвърди Коми пред Сената

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми обвини администрацията на президента Доналд Тръмп в лъжи, но по време на публичното си изслушване пред Сената отказа да каже дали американският президент е възпрепятствал правосъдието, съобщи Ройтерс.
 
Подумите на Коми обвиненията на Тръмп, че Федералното бюро за разследване е в хаос и е зле ръководено, са "чисто и просто лъжи". Той допълни пред комисията по разузнаване на Сената, че е останал объркан от уволнението си миналия месец и променящите се обяснения на президента за причините да вземе това решение.
 
"Променящите се обяснения ме объркаха и все повече ме притесняваха", каза бившият директор на ФБР.
 
Според Коми обясненията на Тръмп, че ФБР е неефективно, са клевета както по отношение на него, така и на самото бюро.
 
Бившият директор на ФБР реши да не повтаря подготвените бележки, представени пред комисията, в които съобщава за разговорите си с президента и искането на Тръмп да се прекрати разследването срещу бившия му съветник по въпросите на национална сигурност Майкъл Флин.
 
Според правни експерти изслушването на Коми може да разклати още повече управлението на Тръмп, който е в непрекъсната спирала от кризи. Срещу него може да бъде повдигнато и искане за импийчмънт, ако се появят доказателства, че е възпрепятствал правосъдието.
 
Коми на няколко пъти отказа да отговори на конкретни въпроси за връзките на Тръмп с Русия, като остави темата за закритото заседание на комисията по-късно тази вечер.
 
Интересът към изслушването на Коми в САЩ е съпоставим с някои от най-големите спортни събития в страната. 

Руските кибератаки започнали още през 2015

Според Коми няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ.

В същото време той смята, че нито един от подадените гласове не е бил подменен.

Той съобщи пред сенатската комисия, че Русия се е опитвала да се намеси в изборите в САЩ, като първите кибератаки са започнали още през 2015 година.

Руската намеса в президентските избори е обект на специално разследване в САЩ, като се проучват връзките на членове на екипа на Тръмп с Москва.

Американският президент отхвърля всички съмнения, но е поставен пред все по-засилващ натиск и от демократите, и от собствената си Републиканска партия.

Според Коми той е бил уволнен заради начина, по който е провеждал руското разследване. 

Коми описа като "наистина притеснителни“ исканията на Тръмп той да приключи разследването за потенциалните връзки между Русия и бившия съветник за национална сигурност Флин.

"Надявам се, че има записи от срещите ми с Тръмп"

Коми обясни, че след първия му разговор с Тръмп през януари е започнал да си води бележки за срещите с президента, защото се опасявал, че Тръмп може да излъже за тях.

"Наистина се притеснявах, че той може да излъже за същността на нашата среща", каза Коми.

"Знаех, че може да дойде ден, когато ще имам нужда от запис на това, което се е случило, не само за да защитя себе си, а и за да защитя ФБР и нашата почтеност", добави той.

Коми заяви, че се надява да има записи на разговорите с Тръмп. Президентът го заплаши миналия месец със "записи", за да го накара да не дава информация на медиите Тръмп отправи заплахите в поредица от съобщения в Туитър, припомня ДПА.

"Видях туита за записите. Боже, надявам се да има записи!", заяви Коми пред сенатската комисия, докато излагаше своята версия за разговорите с президента Тръмп.

Тръмп поискал да бъде спряно разследването срещу Флин

В писмените си обяснения той потвърди публикациите в медиите, че президентът Доналд Тръмп е поискал от него "да остави на мира" уволнения след само три седмици на поста съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

В текста присъства следният пасаж за срещата в Овалния кабинет на 14 февруари, когато Тръмп и директорът на ФБР остават на 4 очи:

"Тогава президентът се върна на темата за Майкъл Флин и каза: "Той е добро момче и преживя много". Той повтори, че Флин не е сторил нищо лошо в разговорите си с руснаците, но е подвел вицепрезидента. И после каза: "Надявам се ще намериш начин да се прекрати това, да оставите Флин на мира. Той е добро момче. Надявам се да прекратите това". Аз отвърнах само, че "той е добро момче". (В действителност имам положителен опит от отношенията си с Майк Флин, когато бе колега като Директор на Агенцията за военно разузнаване в началото на мандата ми във ФБР.) Не казах, че "ще прекратя това".

Коми разказва и за вечеря с Тръмп на 27 януари, седмица след встъпването на президента в длъжност. По време на вечерята Тръмп го попитал дали иска да остане директор на Федералното бюро за разследване (ФБР), показва изявлението, публикувано на сайта на сенатската комисия. Въпросът притеснил Коми, който се обезпокоил, че Тръмп се опитва да създаде "някаква форма на клиентелистки отношения".

"Това ме притесни сериозно, предвид традиционно независимия статут на ФБР в изпълнителната власт", отбелязва бившият директор, цитиран от Ройтерс. След като Коми заявил, че се надява да служи през целия си 10-годишен мандат, Тръмп отвърнал: "Имам нужда от лоялност. Очаквам лоялност". Коми не казал нищо и не променил изражението си, което довело до "неловко мълчание", съобщава той, цитиран от Франс прес. В края на вечерята президентът повдигнал отново въпроса за лоялността, на което директорът на ФБР отговорил, че винаги ще проявява честност.

Така всъщност се стигнало до срещата в Белия дом след малко повече от две седмици, когато Тръмп поискал от Коми да спре разследването на бившия му съветник по национална сигурност Майкъл Флин, съобщава ДПА.

"Надявам се, че ще можете да намерите начин да се откажете от това, да оставите намира Флин. Той е от добрите. Надявам се, че ще можете да се откажете от това", заявил Тръмп според изявлението на Коми.

Бившият директор на ФБР изтъква, че искането се отнасяло до разследването, свързано с лъжливите твърдения на Флин за разговорите му с руския посланик през декември, а не до разследването за евентуално договаряне между Русия и предизборния щаб на Тръмп, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?