Бившият шеф на ФБР: Тръмп е морално неспособен да бъде президент

Джеймс Коми

Президентът Доналд Тръмп е "морално неспособен" да ръководи Съединените щати, възможно е Русия да има компрометиращи материали срещу него и в действията му има известни признаци за възпрепятстване на правосъдието, заяви бившият директор на ФБР Джеймс Коми в интервю за телевизия Ей Би Си.

"Не вярвам на тези истории, според които той страдал от умствена недостатъчност или че бил в първия стадий на деменцията", заяви Коми, който бе уволнен от Тръмп през май 2017 година. "Не смятам, че той е медицински непригоден. Смятам, че той е морално неспособен да бъде президент", заяви бившият директор на ФБР. Той изрази пред Ей Би Си убеждение, че е бил уволнен заради разследването за предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година.

Интервюто беше по повод публикуването на новата книга на Коми "Висша лоялност", в която той представя своята версия за събитията около уволнението си, разследването на предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ и имейлите на Хилари Клинтън. В нея той сравнява Тръмп с дон на мафията и заявява, че начинът, по който ръководи страната, се базира на егото му и на лична лоялност.

Няколко часа преди интервюто да бъде излъчено, Тръмп отправи остри обвинения срещу Коми в Туитър, наричайки го "непостоянен", "определено НАЙ-ЛОШИЯТ директор на ФБР в историята" и заяви, че той би трябвало да бъде в затвора за предаване на класифицирана информация и за лъжи пред Конгреса.

До уволнението си през май миналата година Коми водеше разследването за евентуални връзки между Русия и предизборния екип на Тръмп. Бившият директор на ФБР определи като стъписваща идеята, че Русия може да има компрометираща информация за американски президент, но добави, че в случая с Тръмп не може да изключи тази възможност.

По думите на Коми президентът на САЩ "трябва да вдъхва респект и да изповядва ценностите, които са в сърцето на нашата страна". "Най-важната /от тези ценности/ е истината, а този президент не е способен да го направи", подчерта бившият шеф на ФБР.

Освен това Коми заяви, че според него Тръмп се отнася към жените като към "парчета месо".

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?