Бившият шеф на Фонда за лечение на деца е обвинен за неправомерни разходи

Година и половина след арестите Павел Александров е с шест обвинения без помен за корупция и лично облагодетелстване

Обвиненият Павел Александров

Почти година и половина след показните арести на бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров и екипа му, специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинения срещу него и още трима души. Те са обвинени за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

От прокуратурата съобщиха, че обвинителният акт е от 500 страници, основава се на множество събрани писмени доказателства, свидетелски показания и експертизи. В съобщението на прокуратурата не се посочва обаче точно каква е присвоената според нея сума и с колко е ощетен фондът от предполагаемата “схема“. Във внесените в съда обвинения няма и помен от първоначално обявеното в деня на арестите, че се разследва  “организирана престъпна група за корупционни престъпления“.

Изпарили са се и други от първоначалните обвинения на прокуратурата като това, че фондът е наемал апартаменти в чужбина на завишени цени.

В крайна сметка срещу Павел Александров са повдигнати шест обвинения. Пет са обвиненията срещу  Катерина Котева, главен експерт във фонда, която според обвинението неправомерно е била определяна от Александров за негов заместник, въпреки че това е в правомощията на здравното министерство.

Татяна Радева, старши експерт “икономист, организатор на труда“, и Станислава Горанова – главен експерт “специалист обработка на данни“ и контрольор на дейността на фонда, са обвинени за участие в престъпното сдружение, като с подписите си са оформяли документи, с които неправомерно са изплащани суми от бюджета на институцията.

Според доказателствата по делото, през септември 2014 г. Павел Александров “лично мотивирал тримата си колеги да участват в престъпното сдружение като подписват и узаконяват неправомерното изразходване на средства от бюджета на фонда“.

Прокуратурата видя престъпление в придружаването на болно дето от лекар
 
“Така например, за командироване в чужбина без право и със средства на фонда лекари от различни болници - за участие в международни семинари или като придружители на болни деца. Според нормативната уредба придружител в подобни случаи може да бъде само едно лице, като на практика това е някой от родителите“, се казва в обвинението.

Действително в практиката на фонда има изолирани случаи, при които български лекари са придружавали болни деца в чужди клиники, за да се запознаят с лечението, което се прилага зад граница, без това да е изрично регламентирано в правилника му. Идеята обаче е била да се осигури медицинско наблюдение по време на пътя и достъп на български специалисти до иновативни практики, а не ощетяване на фонда.

Договорите с представителството на “Аджъбадем“ у нас обявени за незаконни

Според прокуратурата, Александров неправомерно е сключвал и договори на фонда с фирма, която да оказва логистична подкрепа и съдействие  при лечението на деца в чужбина, главно в болница “Аджъбадем“, Турция. “Договорите са сключвани без провеждане на обществени поръчки, като на тяхно основание от бюджета на фонда през 2014 г. са изплатени 223 252 лв., а през 2015 г. – 230 096 лв. Плащанията към фирмата са продължили и след указание на МЗ да бъдат спрени, тъй като не са съобразени със Закона за обществените поръчки“, се казва в обвинението.

Преди турската верига “Аджъбадем“ да купи българските болници “Токуда“ и “Сити Клиник“, тя разполагаше с две представителства у нас - в София и Пловдив. Те са организирали транспорта и настаняването на децата в Турция със собствени линейки и медицинско лице, като ползването на офисите у нас е било изрично условие на “Аджъбадем“ за прием на български деца в Турция. Т.е. не става ясно как би могла да се проведе обществена поръчка за избор на друг посредник.

Александров ще отговаря още за еднолични решения и обучение на служители
Друго обвинение срещу Александров е, че “без да е лекар, и без решение на Обществения съвет към фонда – каквото е нормативното изискване, Павел Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост“, твърди още прокуратурата.

Със средства на фонда е било финансирано и двегодишно обучение по английски и немски език на служители на фонда, при положение, че в длъжностната им характеристика било записано изискването за владеене на съответния чужд език.

Неправомерно издаване на формуляри за лечение в чужбина

Доказателствата по делото сочат, че освен от средствата на фонда, участниците са прехвърляли плащания на фонда към бюджета на НЗОК. Без да разполагат с правомощия за това, Александров и Котева са попълвали формуляри “S2“, с което са задължавали НЗОК да плаща на болници в чужбина за лечението на деца, изпратени там от фонда.
 
В крайна сметка не става ясно защо според прокуратурата НЗОК е ощетена, след като е плащано за реално лечение на деца зад граница, без значение, че са били изпратени за лечение по линия на фонда и при положение, че няма дублиране на плащания.

След арестите от Обществения съвет на фонда обясниха, че Александров е издавал формулярите след като е бил устно упълномощен в мандата на предходен здравен министър, а издаването на формуляра от фонда е позволявало по-бързото изпращане на болни деца за лечение в чужбина.

След показните арести формулярът "S2" вече се издава само от здравния министър и НЗОК и станаха публично известни няколко случая, в които институциите бавят издаването на документа.

Според прокуратурата "с цел да се прикрият извършваните престъпления във фонда не е бил извършван адекватен и ефективен финансов контрол в съответствие с нормативно установения ред. Със заповеди на Александров от 2014 и 2015 г. за финансов контрольор на фонда е била определена обвиняемата Татяна Радева. Доказателствата по делото сочат, че във фонда не е извършван предварителен контрол, не са издавани контролни листа и за поети финансови задължения“, се посочва още в обвинението.

Споделяне

Още по темата

Още от България