Бившият шеф на ГДБОП: МВР обслужва сивия сектор

Бившият шеф на ГДБОП: МВР обслужва сивия сектор

Бившият шеф на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) Ваньо Танов заяви, че над него в системата на МВР са стояли хора, обслужващи сивия сектор. Това била и една от причините за напускането му.

След като излезе от силовото министерство, в което поддържаше имиджа на недолюбван от политическото и професионалното ръководство, Танов се впусна в политиката, като се записа в ГЕРБ. Опитът му да стане кмет на Русе от партията на Бойко Борисов обаче претърпя неуспех и той загуби от независимия кандидат, подкрепен от левицата, Божидар Йотов.

„Организираната престъпност е функция на политическата корупция, на корупцията във високите етажи”, обясни Танов в петък пред БНР.  

Ден, след като от ГЕРБ разпространиха становище, в което се  прогнозира, че замислената от премиера Сергей Станишев Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) няма да се справи със задачите си, Танов обясни, че “една такава агенция не може да успее, защото всичко, което е изработила, после ще влезе в съдебната система”.

„България е начело по корупция в партиите, в съдебната система, в здравеопазването от 60 държави, според “Прозрачност без граници”. България е на опашката по борба с корупция. Това проучване е показателно, че не е важно да създадеш някаква агенция. Важното е да знаеш тази агенция какво ще прави, с какви задачи трябва да се справи”, продължи Танов с анализа на ДАНС. И добави: “Агенции, които действат в дадени държави, ако механично бъдат пренесени като структурата в България, е ясно, че няма да имат успех, защото в тези държави стъпка по стъпка са вървели, за да достигнат до някакво ниво”.
Според него страната се нуждае от по-специален закон за борба с корупцията, който „може да не бъде толкова демократичен, защото не сме достигнали нивото на тези европейски страни”.

Проблемът е в корумпираната съдебна система, повтори Танов тезата на партийния си лидер от времето му на секретарстване в МВР. За двете години начело на антимафиотите той стигнал до извода, че борбата с корупцията в България е сведена почти до невъзможност.

Ваньо Танов съжалява, че никой не се е поинтересувал от информацията, с която разполага и която може да бъде проверена.

„Щом МВР не можа да се пребори с корупцията, и тази агенция няма да се пребори, независимо че е нова служба. България се нуждае в момента от агенция, в която до минимум да бъде сведено политическото влияние, продължи бившият антимафиот.

„По новия закон за МВР за високите професионални длъжности в системата решения вземат политиците. Естествено е, тъй като на върха е политическата корупция, тя да се пренесе надолу по трасето”, каза още Танов, обяснявайки как възловите длъжности във вътрешното министерство са зависими от волята на политиците.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?