Бившият шеф на горската агенция на съд за още 12.7 млн. лв. щети

Бившият шеф на горската агенция на съд за още 12.7 млн. лв. щети

Софийската градска прокуратура обвини в четвъртък бившия шеф на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков (БСП) за още четири неизгодни замени на терени покрай морето. Щетите от тях са за 12.7 млн. лева. До този момент срещу него има дело за замяна на парцел от 17 дка край къмпинг "Златна рибка" за 700 дка гора в района на Пампорово.

Последното допълнение на обвинителния му акт се отнася за подобни сделки. В качеството си на шеф на горската агенция той е подписал замяната на два парцела във варненска местност "Траката" в размер на общо 94 дка за терени край Тетевен, Троян и Априлци. "Бенефициенти" са били бившият зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов и съпругата му Валентина. Срещу скандалната замяна имаше редица протести на варненци.

Други два парцела в Несебър с общ размер 7.4 дка са дадени на Евгений и Валентин Станеви, който са се разделили със 130 дка гори край Сливен. Христо Калеев, който е замесен и в сделката за “Златна рибка“ е успял да вземе 24.4 дка в Созопол срещу земя край град Лъки.

Обвинението срещу Юруков е за съзнателно сключване на неизгодни сделки с настъпили вреди в особено големи размери. При доказване на вина полагащото се наказание е от 1 до 10 години затвор.

Още в началото на август бившият шеф на ДАГ стана и първия по-едър обвиняем от управленския екип на тройната коалиция. Социалистът оглави агенцията преди две години. За неизгодни замени малко по-късно бе обвинен и бившия земеделски министър Валери Цветанов (ДПС).

Документите около тези сделки бяха открити на 18 март тази година при акция на прокуратурата и ДАНС в земеделското министерство и ДАГ. Още тогава прокуратурата установи повече от 70 запазени празни полета в компютърната деловодна система, което би могло да позволи сключването на сделки и след влизането в сила на мораториума през януари.

Преди изборите ГЕРБ оповестиха значително количество информация за корупционни схеми в ДАГ. От април 2008 г. до края на януари 2009 г. са извършени замени на около 18 000 декара горски площи.

Разбивката на всички 62 замени, направени преди забраната им със законови поправки в края на януари, показва, че най-често лесничействата, от които са вадени горски масиви, се намират около последните кътчета незастроени терени по Черноморието или около планинските курорти.

За смяната на предназначението на тази гора в държавния бюджет са постъпили 60 милиона лева или по 7.35 лева на квадратен метър. Средната стойност на държавната земя при извършваните замени също е на стойност също от малко над 7 лева на квадрат. След смяната на предназначението на земята обаче цените на терените заради тяхното местоположение скача от 70 до 150 евро на квадратен метър. Щетите бяха оценени от експерти на около 2 млрд. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България