Бившият шеф на НРС Кирчо Киров обвинен за присвояване на още 5 млн. лв.

Прокуратурата внася в съда ново дело

Прокуратурата ще внесе в съда ново дело срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в понеделник. Казусът засяга присвояването на 5.1 млн.лв.

Кирчо Киров вече бе изправен на съда за присвояването на други 5 милиона лева. Той бе осъден на две инстанции на 10 години затвор, но Върховният касационен съд върна делото на втора инстанция с мотива, че е нарушено правото на подсъдимия да се защити.

От прокуратурата обясняват, че второто разследване е започнало от обясненията на Киров, дадени по първото дело. Шефът на разузнаването споменал за пари, използвани за разузнавателна дейност по четири секретни операции.

"Поискахме от НРС да извършат проверка дали за периода, за който бе подсъдим Киров, е извършена такава разузнавателна дейност, по такива дела и колко пари евентуално са похарчени... Отворени бяха отдавна архивирани дела, установи се, че такава дейност, в тия дела, където трябва да се намира всичко, няма отбелязана", обясни говорителят на Софийската военно-окръжна прокуратура Емил Алексов.

Въпреки това генерал Кирчо Киров е утвърждавал разходи и са били теглени големи суми за извършване на въпросната дейност. Разпитани са 15 разузнавачи, които са потвърдили, че не се извършвали дейностите, за които става дума в утвърдените документи.

Новото обвинение срещу Киров е за длъжностно присвояване в съучастие с неговия бивш подчинен Димитър Лидарев, извършено между 2007 и 2011 година.

"Всяко съмнение във виновността на извършителите е било игнорирано. Обвинението се базира само на категорични доказателства", категорично заключи прокурор Алексов.

Първото дело срещу Киров бе за присвояване на 5 милиона лева в същия период. Прокуратурата смята, че парите се харчели след създаването на "кухи оперативни дела", по които се пренасочвали огромни суми. Кирчо Киров твърди, че делото срещу него е политическа поръчка. Неговата версия е, че парите са изхарчени за вербуване на информатори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?