Бившият шеф на НСО става началник в "Южен поток-България"

Кадър на ДАНС поема службата за охрана

БГНЕС

Бившият началникът на Националната служба за охрана (НСО) ген. Тодор Коджейков най-вероятно ще оглави сигурността в компанията "Южен поток-България". Това съобщава в. "Преса", позовавайки се на неофициална информация от управляващите.

Коджейков подаде оставка от шефския пост в НСО на 27 февруари по "лични причини". За напускането му съобщи президентът Росен Плевнелиев. Заедно с Коджейков поиска да си тръгне и единственият му заместник полковник Калин Иванов.

От "Южен поток-България" посочват, че Тодор Коджейков не е техен служител. Причината Коджейков официално да не е на щат в проектната компания е, че все още не е освободен официално от НСО.

Коджейков постъпва в НСО през 1993 г. Охранявал е президентите Желю Желев и Петър Стоянов, а от 2001 до 2009 г. беше охранител на Бойко Борисов.

Преди повече от две седмици премиерът Пламен Орешарски обяви, че в най-кратки срокове службата ще има нов началник. От БСП твърдят, че ще е външен човек. ДПС също е за професионалист извън службата, който да въведе ред в нея. Според други източници от управляващото мнозинство човекът, който ще оглави НСО, вече е набелязан, чакал се само удобният момент да бъде огласено името му.

Новият шеф на НСО е служител на ДАНС, пише "Преса". На последния семинар на БСП в Боровец Орешарски обяснил, че се чака президентът да предложи шеф на НСО, но той не направи това.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?