Бившият шеф на НСС Атанас Атанасов оправдан окончателно за “оня доклад”

Военно-апелативният съд оправда бившия директор на Националната служба за сигурност (НСС) Атанас  Атанасов, депутат от ДСБ, по делото за престъпление по служба, заведено от бившия вътрешен министър Богомил Бонев, съобщиха в сряда от съда. С това решение Военно-апелативният съд потвърди решението на Софийския военно-окръжен съд от 19 февруари т.г. по същото дело.

Тъй като обвинението не поддържаше тезата си пред втората инстанция, то няма да се обърне и към третата – висша съдебна инстанция. С това може да се счита, че решението на Военно-апелативния съд е окончателно.

Делото срещу Атанасов бе образувано по жалба на Богомил Бонев заради доклада на НСС, предаден на 10 декември 1999 г. на бившия премиер Иван Костов. В него имаше 226 имена на висши държавни служители и политици, за които имало данни за корупция. Сред тези имена бе и това на Бонев. Въз основа на данните от доклада Костов предприе мащабни промени в правителството си и смени по-голямата част от министрите си, сред които бе и Богомил Бонев.

В предизборния дебат за президент през 2001 г. тогавашният президент Петър Стоянов, който се бореше за втори мандат, извади доклада на НСС и го размаха пред опонента си и също кандидат за президент Богомил Бонев. Тогава Бонев прие това като уронване на доброто му име и обвини Атанасов, че заради документа не е могъл да спечели изборите. Впоследствие заведе и дело.

Ефектът от ваденето на доклада в предизборната борба беше лош и за Стоянов, доверието към който се срина главоломно и Георги Първанов спечели, въпреки прогнозите, че няма да успее да получи повече гласове от Стоянов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?