Бившият шеф на НЦИОМ ще води дело за уволнението си

Лидия Йорданова

Бившият директор на НЦИОМ (Национален център за изучаване на общественото мнение) Лидия Йорданова обяви в четвъртък, че ще заведе дело пред Върховния административен съд за уволнението си.

”Завеждам дело срещу уволнението ми, надявам се на добра развръзка, защото познавам себе си и нещата, които съм направила. Ще съдействам с голямо желание на всеки, който иска да изясни случая. Няма по-заинтересован в случая от мен”, коментира Йорданова, която бе освободена от председателя на Народното събрания Михаил Миков преди ден. Причината за отстраняването ѝ е установено при вътрешен одит изплащане от страна на Йорданова близо 212 хил. лв. на външни сътрудници, без с тях да са подписани договори.

При проверката е установено, че като анкетъори Лидия Йорданова срещу заплащане е използвала роднини на социолозите от НЦИОМ. Самите социолози пък получавали по две заплати за една и съща работа - веднъж по трудов договор и веднъж по граждански договор с външни изпълнители. Миков предаде тези данни на прокуратурата.

Миков обяви също, че създаденият преди 23 години към парламента НЦИОМ ще бъде закрит, тъй като държавата нямала нужда от собствена социологическа агенция.

Според него в Народното събрание трябва да има не социологически център, а звено, което да оценява ефекта от изработваното законодателство и "да светва червената лампа", когато един закон не дава очакваните последици.

”НЦИОМ работи по специфични задачи, които не се изпълняват от частните социологически фирми, нито от останалите вътрешни парламентарни звена. За времето, в което съм ръководила НЦИОМ, центърът е провел общо 515 планови изследвания – става дума както за количествени, така и за качествени изследвания”, оспори неговото мнение Йорданова в четвъртък.

Тя съобщи, че за последните 14 години центърът е направил 127 изследвания на политическите нагласи или средно по около 9 на година.

”В годишните си планови изследвания, сме измервали влиятелността на парламентарните групи, оценките за техните законодателни инициативи, комуникационните им умения и близостта им до хората. НЦИОМ приема заявки от народни представители за блокове въпроси във всяко месечно планово изследване”, каза още Йорданова.

Споделяне

Още по темата

Още от България