Бившият шеф на пътния фонд няма да получи осъдителна присъда и на втора инстанция

Бившият шеф на пътния фонд няма да получи осъдителна присъда и на втора инстанция

Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев няма да получи осъдителна присъда по първото си дело и на втора инстанция. Това стана ясно по време на заседанието на Софийския апелативен съд (САС) в сряда, на което казусът бе разгледан и обявен за решаване в срок. Това на практика означава, че решението на първата инстанция ще бъде потвърдено или делото ще бъде върнато за ново разглеждане.

На 30 април съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС) оправда Георгиев. Бившият шеф на фонда е обвинен в длъжностно престъпление, свързано с това, че е сключил 8 договора с фирми на братята му Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв.

Първата инстанция обаче прие, че Георгиев не се е явявал възложител на въпросните поръчки, а такива са били областните пътни управления, които са сключвали договорите с фирмите на братята му "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти". Така съдия Крънчева се мотивира, че след като фондът и Георгиев не са възложители, няма как да е нарушена забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица.

Само преди месец Веселин Георгиев беше оправдан от СГС и по второто дело срещу него, което е за длъжностно присвояване на близо 100 000 лв. от сключени 5 договора. Според обвинението те са за социологически проучвания, които да дадат представа за обществените нагласи към политиката на пътната агенция, ремонтите на пътната мрежа, поддръжка и др., за които са плащани средно по 20 000 лева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?