Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров бе осъден на 10 години затвор

Присвоил е близо 5 млн. бюджетни средства чрез документи за несъществуващи разходи на службата

Бившият директор на НРС ген. Кирчо Киров получи орден "За военна заслуга" - първа степен от президента Първанов на 5 май 2011 г.

Софийският военен съд осъди бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров на 10 години затвор за присвояване на 4.7 милиона лева от бюджета на службата. Военните съдии постановиха и конфискация на половината имущество на генерала.

Присъдата е произнесена на първа инстанция и може да се обжалва пред Софийския военно-апелативен съд.

Процесът срещу Кирчо Киров се гледа при закрити врата, защото цялата информация по делото е секретна. Все пак се знае, че той бе изправен пред съда за присвояване на евро и долари на стойност 4.7 милиона лева от бюджета за специални операции на разузнаването.

Според държавното обвинение Кирчо Киров е оправдал кражбата на парите, съставяйки над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

Киров, който е първият осъден у нас с ранг на министър, твърди, че делото срещу него е политическа поръчка. Неговата версия е, че парите са изхарчени за вербуване на информатори. "Парите могат да бъдат проследени, но не винаги могат да бъдат по начина, който е приет в публичните структури”, обясни той месеци преди присъдата пред бТВ.

В петък ген. Киров дори допусна, че делото е за "пред чужденците". "Моето дело беше едно от знаковите дела и сега България може да покаже пред света и пред Брюксел, че е успяла да осъди поне на първа инстанция един от висшите държавни служители – ръководителя на разузнаването. Смятам, че именно тази политическа конюнктура наложи тази присъда, тъй като имам достоверна информация, че върху съдията е оказан натиск и то от хора, произлизащи от високи държавни институции", каза той пред журналисти.

Според него за делото срещу него вина носи и законът, в който не са регламентирани оперативно-вербовъчните разходи и тяхното отчитане. "Аз, за разлика от моите предшественици, се включих лично в оперативната дейност”, посочи ген. Киров, като подчерта, че лично е намирал информатори, до които само той има достъп.

След като напусна позицията на шеф на разузнаването в началото на 2012 година, Кирчо Киров много бързо си намери работа като съветник на премиера Бойко Борисов по въпросите на сигурността. На 19 април същата година бе съобщено изненадващо, че Борисов е уволнил Киров, а ден по-късно прокуратурата обяви, че срещу него е образувано дело за финансови несъответствия.

Делото започна, след като Сметната палата направи за първи път в своята история финансов одит на двете специални служби под шапката на президентството – разузнаването и Национална служба "Охрана".

Прокуратурата твърди, че Кирчо Киров е присвоявал парите в периода от 2007 до 2011 година със скорост от над 900 000 лева годишно. Парите се харчели след създаването на "кухи оперативни дела", по които се пренасочвали огромни суми. Прокуратурата не е открила доказателства, че срещу изхарчените пари някой нещо е вършил.

В рамките на делото прокуратурата е проверила дали други директори на НРС са използвали практиките за харчене на пари на ген. Киров, но се оказало, че именно той е въвел въпросните схеми.

Любопитното е, че още преди прокуратурата да съобщи за нарушенията, лидерът на РЗС Яне Янев единствен обясни причината за уволнението на Киров. В момента Яне Янев е премиерски съветник.

Ген. Кирчо Киров ръководи разузнаването от февруари 2003 година до януари 2012 година и бе известен с близките си отношения с бившия президент Георги Първанов. Той бе основната пречка за отварянето на архивите на бившата ДС, които останаха на съхранение в Националната разузнавателна служба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?