Бившият шеф на разузнаването получи втора тежка присъда за присвояване

Военният съд наложи на Кирчо Киров и конфискация на имущество

Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров е осъден на 15 години затвор за присвояване на 5.1 млн. лева от бюджета на службата, съобщиха от прокуратурата във вторник.

Това е втора тежка присъда за Киров, след като през май 2016 г. получи 10 години затвор по друго идентично обвинение – за присвояване на близо 5 млн. лева от НРС. Освен това Софийският военен съд е постановил и конфискация на част от имуществото на подсъдимия, но конкретният му размер не се уточнява.

Обвинителният акт по второто дело срещу Киров бе внесен в съда през миналата пролет. Според разследващите между 2007 и 2011 г. в съучастие със свой бивш подчинен Киров е присвоил от бюджета на службата евро и щатски долари в особено големи размери на обща стойност 5.1 млн. лв.

Като негов съучастник бе обвинен полковникът от резерва и бивш служител на НРС Димитър Лидарев, който е осъден на 3 години условно с 5 години изпитателен срок. Според обвинението в изпълнение на заповед на Киров, Лидарев е изготвял фалшиви документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата. Решението на военните съдии обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Военноапелативния съд.

"Мисля, че този процес има политически характер. Очевидно трябва да се отвлече вниманието от дебатите за корупция – да бъдат омаловажени. Очевидно е, че трябва да покажем пред международните фактори, пред нашите европейски партньори, че има осъдена знакова фигура", коментира Кирчо Киров, цитиран от "Фокус".

По думите му той е бил осъден "единствено и само по показанията на един свидетел". Затова и бившият шеф на разузнаването ще обжалва решението на Софийския военен съд пред втората инстанция.

Другото дело срещу Киров също не е приключило, след като през ноември 2016 г. Върховният касационен съд (ВКС) го върна за ново разглеждане от друг състав на Военноапелативния съд заради допуснати процесуални нарушения при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на защита на подсъдимия.

Срещу ген, Кирчо Киров се води и трето наказателно дело – зa издaвaнe нa дъpжaвнa тaйнa пpeз 2014 г. Тогава той дава телевизионно интepвю, в което paзĸaзвa ĸaĸ бългapcĸи шoфьop e бил cпaceн oт cмъpтнo нaĸaзaниe в Иpaн.

Споделяне

Още по темата

Още от България