Бившият шеф на СДВР Валери Йорданов е новият кмет на столичния район "Витоша"

Валери Йорданов

Бившият шеф на СДВР Валери Йорданов е новият кмет на столичния район "Витоша". Той беше избран с тайно гласуване от Столичния общински съвет в четвртък като групата на БСП не участва в него.

Валери Йорданов получи подкрепата на 34 съветници. Против кандидатурата му са гласували трима, един съветник се е въздържал, а недействителните бюлетини са били две.

Валери Йорданов заема мястото на Стойко Дуков. Той подаде оставка след като някогашният общински съветник и настоящ депутат от левицата Георги Кадиев сигнализира за редица нарушения в районната община, свързани с отдаването на общински обекти под наем. Проверката, назначена от кмета Фандъкова, е установила, че има нарушения и затова предлага Дуков да бъде освободен.

В началото на юни Валери Йорданов беше освободен от поста директор на СДРВ от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Причината да бъде поискана оставката му беше "неупражнен контрол", а поводът – продажба на контрабандни цигари пред очите на столични полицаи.

По време на дебатите общинският съветник от БСП Милка Христова заяви, че тя и нейните колеги от левицата няма да участват в гласуването. Няма да гласуваме не защото имаме нещо против кандидатурата, персоната и личните качества на Йорданов, а защото според нас е недопустимо и неуважително към софиянци да продължи тенденцията кметовете да се назначават едва ли не като общински чиновници.

Николай Стойнев, заместник- председател на СОС, посочи, че кметът на Берлин например се избира от общински съвет. В това няма нищо нередно, той е успешен кмет, който развива града си, заяви Стойнев.

Според съветника от ДСБ ген. Атанас Атанасов Валери Йорданов се назначава за кмет на "Витоша" само, за да му се намери работа. Ако след време някой от прокуратурата изземе тефтера на кадровика на общината Светлозар Арменков, може би вътре ще намери записка - "Ц.Ц. - В.Й. да се назначи за районен кмет", заяви Атанасов.

Съветникът от ДСБ посочи, че не познава качествата на Валери Йорданов, който по думите му може и да бъде и добър кмет. Атанасов припомни класовопартийния подбор на кадри по времето на социализма - навсякъде да се сложат наши момчета. Цветан Цветанов въведе този принцип отново, коментира Атанасов.

Предложението за избор на кмет на район "Витоша" в лицето на Валери Йорданов е направено от мен и аз стоя зад него, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че е работила с Йорданов в много трудни моменти, в качеството му на директор на СДВР.

Фандъкова била разгледала седем-осем други кандидатури за районни кметове и е предпочела да предложи именно Йорданов.

Приветствам всички политически партии, които защитават интересите на държавата и на хората, независимо от това каква е тяхната абревиатура, каза новият кмет на район "Витоша" след избирането му.  На журналистически въпрос  дали приема сегашното си назначение като награда за работата си по време на управлението на ГЕРБ Йорданов отговори, че всяка една спекулация, която се опитва да го свърже с политическа партия е неприятна и некоректна.

"Не крия, че имах и други предложения за работа в различни сфери, но отчитайки това, че дълги години от трудовия си стаж, който съм изпълнявал, съм бил държавен служител, предпочетох да приема това предложение на г-жа Фандъкова", каза Йорданов без да съобщи какви са били другите предложения.

Новият кмет на район "Витоша" обеща, че всички сигнали, които се подават от граждани и от институции, ще бъдат разглеждани и ще получат отговор. Валери Йорданов заяви, че ще разчита в работата си на досегашния екип на общината независимо допуснатите слабости, които констатира проверката на Фандъкова. В същото време Йроднаво обеща да изпълнят направените препоръки от проверката на столичния кмет.

Бившият шеф на столичната полиция коментира, че решението му да напусне поста си е свързано с това, че е бил даден "явен знак от сегашното ръководство на МВР, че не желае да работи с определен кръг ръководители от министерството". "Предпочетох да напусна, отколкото да се всява напрежение, което не би се отразило добре на системата", каза Валери Йорданов.

Споделяне

Още по темата

Още от България