Бившият шеф на СОС Антоан Николов разпитван по делото “Топлофикация”

Бившият шеф на СОС Антоан Николов разпитван по делото “Топлофикация”

Бившият председател на Столичния общински съвет (СОС) Антоан Николов е бил разпитван миналата седмица по делото срещу бившия шеф на софийската “Топлофикация” Валентин Димитров. Поводът за процесуалните действия срещу Николов е, че плик с неговото име и с около 30 000 вътре е бил открит в един от сейфовете на Димитров. Това научи Mediapool в понеделник от източници от следствието.

Антоан Николов оглавяваше СОС от 1999 до 2003 г. Той е член на Демократическата партия и на СДС. В началото на мандата си работеше в тясно сътрудничество със столичния кмет по това време Стефан Софиянски, но впоследствие отношенията им се влошиха. Говореше се, че столичната община и по-скоро общинските дружества са «парцелирани» между привържениците на Софиянски и на Николов.

Така например общинското дружество “Софийски имоти” се оглавяваше от члена на Демократическата партия Тошко Добрев, който бе “човек” на Антоан Николов. Добрев бе махнат от поста през 2004 г. след скандали в СОС за продажбата на общински имоти на безценица. Тогава от дружеството бяха извадени най-апетитните имоти, за да не бъдат продадени през него по работилата години схема.

На кметските избори през 2003 г. кандидатът на СДС Пламен Орешарски бе изтеглен внезапно от тогавашния лидер на синята партия Надежда Михайлова, понеже Орешарски и Антоан Николов били забелязани да напускат един от офисите на бизнесмена Васил Божков. Тогава Михайлова каза, че партията ѝ няма да толерира “непрозрачни контакти” с бизнеса и вместо Орешарски сама се кандидатира за кметския пост.  

В понеделник от следствието казаха, че до момента не са установили пряка връзка между далаверите в топлофикационното дружество и бившия шеф на СОС.

Самият Николов е казал по време на разпита, че няма никакво обяснение защо в сейфа на Валентин Димитров има плик с пари с написано отгоре неговото име.

В понеделник главният прокурор Борис Велчев потвърди, че политик е давал обяснения за аферата в софийското парно, но отказа да го назове поименно с аргумента, че това може да направи единствено наблюдаващият прокурор на процеса Божидар Джамбазов, когато сметне за необходимо.

Самият Джамбазов също не каза за кого става въпрос. Той само уточни, че разпитваният е този, чието име е било написано върху плик, намерен в един от сейфовете на Димитров.

Засега обаче прокуратурата не може да свърже Николов с престъпленията, за които е обвинен бившият директор на софийското парно. Джамбазов увери, че ако се намери уличаваща връзка, ще бъде първият човек, който ще каже кой е този политик.

До момента разследващите органи заявяват, че няма следи към лица над Валентин Димитров, които да са се облагодетелствали от престъпната схема за източване на “Топлофикация”.

Дори след арестите на последния директор на парното Георги Рогачев, на заместника му  Емил Антонов, на директора на дирекция в дружеството Лина Абланска и на Мая Стоилова, собственичка на фирма “Шибър”, наблюдаващият прокурор определи Димитров като “мозъка на цялата схема”.

Според неофициална информация разследващите може да привикат за разпит и бившия министър на енергетиката в правителството на НДСВ Милко Ковачев (2001 – февруари 2005 г.).

Споделяне

Още от България