Бившият шеф на СОС оневинен за конфликт на интереси по заема на сина му

БСП: Решението е политическо, ще обжалваме в съда

Андрей Иванов, сн. БГНЕС

Бившият председател на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов не е в конфликт на интереси по случая с отпуснатия на сина му заем от Общинска банка, с който той си купи фирма със закъсал проект по Програмата за развитие на селските райони. Това е установила Комисията за конфликт на интереси. Тя беше сезирана от Иванов през април след като се разгоря скандала в СОС.

“Това очевидно е политическо решение за прикриването на бившия председател на Столичния общински съвет. Задължително ще обжалваме това решение пред Административния съд и се надяваме той да отсъди обективно и неполитически”, заяви Георги Кадиев, общински съветник от БСП.

Иванов напусна поста председател на СОС в началото на януари след раздор между отделните лобита в управляващата ГЕРБ в общината, но запази поста си на председател на общинската структура на партията. Андрей Иванов беше атакуван и от групата на БСП заради непрозрачното управление основно на финансите на структуроопределящите общински фирми – Център за градска мобилност, “Софийска вода” и “Топлофикация София”. По неофициална информация от действията на Иванов се оплакал и концесионерът “Софийска вода” пред премиера Бойко Борисов.

През април стана ясно, че докато Андрей Иванов е бил председател на СОС, Общинска банка е отпуснала кредит от 5.93 млн. лв. на фирмата на сина му Бранимир Мирчев, за да довърши един “умиращ проект” по европейската програма за селските райони. СОС е принципал на Общинска банка. Интересното в случая е, че същият заем е бил отказан на предишните собственици на фирмата и одобрен, след като притежател става синът на Андрей Иванов.

Всичко това става малко преди местните избори през 2011 г., в момент когато Андрей Иванов трябва да свика извънредно общо събрание на банката, на което общината да направи опит да си върне контрола върху финансовата институция, управлявана по това време от бизнесмена Христо Ковачки. Събранието обаче се проваля заради закъснение в изпращането на уведомлението за свикването му.

Комисията не вижда конфликт

Комисията за конфликт на интереси е направила свое разследване по случая. Тя е изслушала обясненията на Андрей Иванов. Той е заявил, че не вижда връзка между твърденията в сигнала около решението на общинския съвет за Общинска банка и кредита, теглен от сина му.

Андрей Иванов обясни, че е подписал уведомлението за общото събрание на 29 юли 2011 г., но писмото е изпратено на 2 август 2011 г., тъй като това е било работа на администрацията на Столичната община и от нея се е готвила документацията. "Има наказан служител за това, че е забавил изпращането му", е посочено в решението на комисията.

За изтегления от сина му кредит заявява, че знае за това и че се е налагало да бъде взет от Общинска банка, защото лицата, от които синът му е закупил дяловете от фирмата, вече са били започнали процедурата още през месец април. "Освен това от август, когато синът му е станал собственик на фирмата, до крайния срок за реализиране на проекта са били останали 9 месеца и е нямало време за откриването на нова процедура от друга банка", пише още в решението на комисията.

Според показанията на Иванов, след като се е запознал с условията по кредита чрез специалисти, заемът е обезпечен на 120% при неизгодни за кредитополучателя условия.

Решението на комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд - София до 11 октомври.

През 2010 г. Андрей Иванов беше обвинен от лидера на РЗС Яне Янев, че е придобил с далавера 52 имота на стойност 10 млн. лв. Проверката на данъчните обаче установи, че няма разминавания в доходите на фамилия Иванови и притежаваните от тях имоти.

 

Наскоро комисията призна конфликт на интереси при бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заради притежавани от него 278 акции на дружеството "Каолин", срещу които е получил дивидент от 20 лева за миналата година.

Друг знаков казус, по който комисията скоро трябва да се произнесе, е за конфликт на интереси при депутата от ГЕРБ Емил Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България