Бившият шеф на ЦИК Красимира Медарова стана министър за изборите

Красимира Медарова. Сн. БГНЕС

Въпреки, че служебният кабинет стартира своята работа без първоначално планирания министър, който да отговаря за изборите, в крайна сметка такъв вече има. Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на този пост на бившия председател на ЦИК и настоящ съдия Красимира Медарова.

Бившата председателка на Централната избирателна комисия от квотата на ГЕРБ се е съгласила да стане министър без портфейл и да отговаря за подготовката и провеждането на предсрочния вот на 5 октомври.

В петък следобед съдийката е подала молба за освобождаване от поста ѝ пред Висшия съдебен съвет. След приключване на ангажиментите ѝ в служебния кабинет тя ще може да се върне в апелативния съд.

Още преди официалното обявяване на служебното правителство запознати твърдяха, че в президентството са убедени в нуждата от подобен министър, който да координира работата на централната администрация, на МВР, на регионалното министерство и останалите ангажирани с изборите. Целта на Плевнелиев и неговите съветници била да се избегне нова ситуация като станалата известна с аферата “Костинброд“.

Първоначално за поста се сочеше политологът и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“, както и бивш член на ЦИК Димитър Димитров. В последния момент обаче по неизвестни причини той отпаднал от състава на кабинета.

За един ден от президентството не успели да организират заместник на Димитров, като за поста са обсъждани както експерти от неправителствения бранш, така и други преподаватели и бивши членове на ЦИК.

Според неофициална информация единствено Медарова е дала съгласие.

Красимира Медарова бе освободена от председателския пост в ЦИК тази пролет, когато в сила влезе новият Изборен кодекс, писан от Мая Манолова (БСП).

Съставът на ЦИК, председателстван от Медарова (и с внушително мнозинство от ГЕРБ – бел. авт.) взе поредица от политически решения, обслужващи партията на Борисов. Едно от най-фрапантните бе невъзможността на комисията да установи достатъчно факти за присъствието на двама депутати от ГЕРБ в ОИК в София по време на броенето на изборния резултат през 2011 година, въпреки че парламентаристите бяха заснети във видео клип.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?